Als je van een gokje houdt, had je begin dit jaar moeten inzetten op de bitcoin: de belangrijkste cryptomunt is in een halfjaar tijd bijna twee keer over de kop gegaan. Maar of je portemonnee permanent beter wordt van beleggen in cryptomunten is zeer de vraag. Want in juli gedraagt de bitcoin zich weer uiterst grillig.
Wat de grote geldzaken betreft vallen deze maand vooral de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt op. Hypotheekrentes blijven maar dalen en als je daar als huiseigenaar gebruik van kunt maken, levert dat kansen om je vaste maandlasten fors te drukken.
Energieprijzen voor stroom en gas bieden ook mogelijkheden om te besparen op de vaste lasten, met de recente prijsdalingen van zowel vaste als variabele tarieven.
Inzetten op verlaging van je maandlasten zet momenteel meer zoden aan de dijk, dan hopen dat de prijs van je huis in waarde blijft stijgen. Met de extreme toename van huizenprijzen lijkt het namelijk wel een beetje gedaan.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van juli 2019.
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenmarkt draait in lagere versnelling
Kijk je een jaar terug, dan gaat het nog best lekker met de Nederlandse huizenmarkt. Tegelijk zijn er wel degelijk tekenen van afkoeling.
Huizenprijzen stegen in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar met gemiddeld 7,4 procent, vergeleken met een jaar eerder. Uit de cijfers die makelaarsclub NVM afgelopen donderdag publiceerde, blijkt echter ook dat de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal met slechts 3 procent is gestegen, vergeleken met de eerste drie maanden van 2019.
De afkoeling van de huizenmarkt is vooral zichtbaar op regionaal niveau. In het tweede kwartaal tekenden 11 van de 76 NVM-regio's een daling op vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar.
Wel is het zo dat bijna alle grote steden in de Randstad goed blijven presteren en ook bijvoorbeeld de regio Eindhoven nog altijd zeer gewild is op de huizenmarkt.
Lees hier meer: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – afkoeling zichtbaar in tweede kwartaal, Amsterdam dipt
Hypotheekrente: 10 jaar vast of variabel? Nauwelijks verschil
De aanhoudende daling van hypotheekrentes zorgt voor steeds vreemdere fenomenen. Normaal gesproken is het zo dat als geld voor langere tijd wordt uitgeleend daar een hogere rente tegenover staat. Maar dat is op de hypotheekmarkt allang niet meer het geval.
Zo ligt de gemiddelde variabele hypotheekrente al een tijdje boven het niveau van de gemiddelde 5-jaarsrente. Uit bovenstaande grafiek valt op te maken dat het ook nauwelijks verschil meer maakt of je de hypotheekrente 10 jaar vast zet, of dat je een variabele hypotheekrente neemt.
Doordat langlopende hypotheekrentes gestaag dalen, komen de tarieven deze hypotheekrentes steeds dichter in de buurt te liggen van hypotheekrentes die voor kortere tijd vast staan.
Voor huiseigenaren die de rente opnieuw moeten vastleggen, biedt de lage hypotheekrente wel een prettige mogelijkheid om de vaste maandlasten omlaag te brengen.
Lees hier meer: Alles duurder? Zoveel kunnen je vaste woonlasten dalen, als je je hypotheek oversluit tegen een lagere rente
Sparen: hopen op fiscale verlichting
Het gapende gat tussen de torenhoge inflatie en de nederige spaarrentes blijft indrukwekkend. In juni lag de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten in Nederland op 2,7 procent, terwijl spaarrekeningen waar je geld vrij kunt opnemen een variabele rente van maximaal 0,25 procent boden.
Voor de meeste spaarders liggen de rentes op vrij opneembare rekeningen dicht bij het nulpunt: grootbank ABN Amro verlaagt de variabele spaarrente komende week van 0,03 procent naar...0,02 procent.
Als je spaargeld 20 jaar vastzet krijg, krijg je meer rente. Maar het hoogste tarief van 1,45 procent levert nog steeds te weinig op om de koopkracht van je spaargeld op peil te houden.
Naast de inflatie van bijna 3 procent moet je als spaarder ook rekening houden met de belasting op vermogen in box 3. Het startpunt voor spaargeld en beleggingen die in box 3 worden belast, is een vrijstelling van 30.360 euro per persoon in 2019.
Vervolgens betaal je over het vermogen tot iets meer dan 100.000 euro (een bedrag van ruim 70.000 euro dat boven de vrijstelling van 30.650 euro uitkomt) effectief 0,58 procent belasting.
Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden, is bij een spaarvermogen tot ruim een ton een rendement van minimaal 3,3 procent nodig (optelsom van de inflatie en de vermogensbelasting). Dat is voor spaarders geen haalbare zaak.
Lees in dit verband: Bitcoin leverde het meeste op in de eerste helft 2019 – maar hoe zit het met je huis, aandelen en goud?
Beurs: hoelang gaat dit goed?
Aandelen hebben een uitstekend eerste halfjaar achter de rug. De Amsterdamse AEX-index staat sinds de start van dit jaar zelfs op een plus van 16 procent.
Ondanks zorgen over de politieke spanningen tussen China en de VS worden beleggers naar aandelen gedreven. Dit komt mede doordat er nauwelijks alternatieven zijn: door de ultralage rentes valt met spaargeld en obligatiebeleggingen bitter weinig te verdienen.
Toch zitten er risico's aan het huidige positieve sentiment rond aandelen. Beleggingsexpert Michael Nabarro wijst erop dat het aankomende seizoen waarin beursgenoteerde bedrijven de halfjaarcijfers publiceren, spannend wordt.
Aandelenkoersen zijn flink opgelopen. Als die opmars onvoldoende ondersteund wordt door stijgende bedrijfswinsten, kan het snel over zijn met het beursfeestje.
Lees in dit verband: Hoelang duurt het feest voor aandelen nog? Hier moet je op letten, als je zoekt naar mogelijke alarmsignalen
Benzineprijs gevoelig voor politieke spanningen
Olieprijzen zitten gevangen tussen twee kwaden: aan de ene kant is er de zorg over de tragere economische groei van de wereldeconomie en het handelsconflict tussen de VS en China. Hierdoor kan de vraag naar energie afnemen, wat zorgt voor dalende olieprijzen en in het verlengde daarvan goedkopere benzine en diesel.
Maar tegelijk is er oplopende spanning tussen de VS en oliegrootmacht Iran. Hier staat vooral de sleutelfunctie van de Perzische Golf als doorvoerroute van een forse deel van het mondiale olieaanbod op het spel.
In mei kregen olieprijzen een flinke tik door zorgen over de economische groei, maar in juni kwam er weer herstel vanwege de oplopende ruzie tussen de VS in Iran.
Dit is terug te zien in de grafiek met de prijzen voor benzine en diesel. De literprijzen bereikten rond 20 juni een dieptepunt om daarna weer aardig op te krabbelen. Begin juli ligt de gemiddelde benzineprijs op 1,66 euro per liter.
Vaste stroomprijs blijft stabiel
De kale stroomprijs voor 1 jaar vast bedraagt gemiddeld 6,5 eurocent per kilowattuur en is in juli vrijwel gelijk aan de voorgaande maand.
Het gaat hier om de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.
Interessant is de vergelijking met de variabele stroomtarieven die elk halfjaar worden aangepast.
Het variabele stroomtarief is gedaald met 8 procent sinds januari en bedraagt in juli gemiddeld 6,6 cent per kilowattuur, blijkt uit gegevens van online consumentenadviseur Pricewise. Dat is nog altijd een fractie hoger dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast.
Vaste gasprijs lager van variabele prijs
Voor aardgas is de prijsontwikkeling vergelijkbaar met die van elektriciteit. Het gemiddelde variabele gastarief is in juli fors gedaald vergeleken met de start van het jaar, tot een niveau van gemiddeld op 27,7 cent per kuub. Maar dat is nog altijd bijna 2 cent hoger dan het gemiddelde tarief voor 1 jaar vast.
"Op de handelsmarkten zien we dat de gasprijzen dalen. Dit wordt voornamelijk ingegeven door lagere olieprijzen", aldus Pricewise.
Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Ondanks de recente prijsdalingen liggen de gemiddelde tarieven voor stroom in gas overigens nog duidelijk boven de niveaus van 2017 en begin 2018, signaleert Pricewise.
Lees meer over geldzaken:
- Op vakantie buiten de eurozone? In deze 9 landen ben je met de euro spekkoper… of juist duur uit
- Onrechtvaardige spaartaks? Zo pakken 3 alternatieven voor de vermogensbelasting in box 3 uit, volgens belastingadviseurs
- Autokopers haasten zich om elektrische auto vóór 2020 geleverd te krijgen – vanaf dan verdubbelt de bijtelling