PVV-voorman Geert Wilders zei zaterdag in een zeldzaam interview met De Telegraaf () dat hij ‘schoon schip’ wil maken als hij premier wordt.

Wat dat precies betekende was onduidelijk, en werd zijn uitspraak werd dan ook op elke mogelijke manier geïnterpreteerd. Vaak werd het in één adem genoemd met zijn kritiek op rechters.

Maar Geert Wilders is helemaal niet van plan om rechters weg te sturen, zegt hij in nóg een zeldzaam interview met de Telegraaf, dat dinsdag werd gepubliceerd:

“Nee hoor. Dat heb ik niet gezegd en ook niet bedoeld”, aldus de PVV-politicus. “Ik vind wel dat rechters niet meer voor het leven moeten worden benoemd.”

Wat bedoelt Wilders dan wel met schoon schip maken? Dit, zegt hij:

"Ja! Schoon schip maken! Als een volk in beweging komt, is eigenlijk alles mogelijk. Het Nederlandse volk komt nu in beweging en wil dat er schoon schip wordt gemaakt, in de brede zin van het woord. Dat we bijvoorbeeld weer baas worden in eigen land en dat we een einde maken aan de tsunami aan vreemdelingen die hier niet thuishoren."

Geruststellend voor de rechters, dus. Desalniettemin hanteert Wilders een wel erg vrije definitie van het gezegde, als je kijkt naar de daadwerkelijke betekenis (volgens woorden.org): "schulden betalen, de boel opruimen, na ruzie/problemen samen er uit komen en het verleden laten rusten".

Vertrouwen in de rechtsstaat

Wilders heeft zich de afgelopen maanden fel uitgelaten over de rechters en de rechtbank. Hij had het onder meer over "D66-rechters" en een "nep-rechtbank". Toch zegt hij tegenover De Telegraaf wel vertrouwen te hebben in de rechtsstaat.

Andere kritiek, dat hij de rechtsstaat aantast met zijn ferme woorden, wijst hij van de hand: "Het zijn de rechters zelf die met dit soort uitspraken de geloofwaardigheid van de rechtsstaat op het spel zetten. Niet ik."