Het aantal zzp’ers met een leaseauto is sinds 2014 meer dan verdubbeld.

Momenteel rijdt 12,1 procent van de zzp’ers in een leaseauto, terwijl dit in 2014 nog maar 5,2 procent was, blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 999 zelfstandigen zonder personeel.

Een auto leasen is voor een startende ondernemer dan ook vaak makkelijker dan de financiering rond krijgen voor de aanschaf van een eigen representatieve bedrijfsauto, ook al moet je de leasemaatschappij nog wel zien te overtuigen van je kredietwaardigheid. Vaak sluit je een contract af voor vier tot vijf jaar.

Veel leasende zzp’ers denken ook dat leasen een voordeligere optie is dan een tweedehands auto kopen. 37,5 procent van de respondenten ziet leasen als het voordeligst en 35 procent het kopen van een tweedehands auto.

Bij zzp'ers met een gekochte auto ligt dat heel anders. Van hen ziet slechts 5,1 procent autolease als de goedkoopste optie.

Leasevormen

Bij het leasen van een auto kan je kiezen uit financial lease en operational lease.

Bij financial lease ben je als startende ondernemer vanaf het begin economisch eigenaar van de auto en betaal je een vaste rente en een vast termijnbedrag. De auto komt op de balans van je bedrijf te staan en wordt dus opgeteld bij je eigen vermogen. Je hebt dan in de meeste gevallen recht op investerings-, afschrijvings- en renteaftrek.

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud en de risico's. Je kan dan dus niet voor financiële verrassingen komen te staan. Na afloop van het leasecontract kun je de auto teruggeven, opnieuw huren of voor een vooraf bepaald bedrag overnemen.

In beide vormen ontkom je niet aan de bijtelling, het percentage van de cataloguswaarde dat zakelijke rijders bij hun bruto-inkomen moeten optellen als vergoeding voor het privégebruik van de auto.

Afhankelijk van hoeveel CO2 je auto uitstoot, wordt een percentage vastgesteld dat wordt vermenigvuldigd met de cataloguswaarde van je auto. Dat bedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen en daar betaal je dan dus ook belasting over.

LEES OOK: Auto van de zaak of privé? Dit moet je weten

MIS OOK NIET: 9 tekenen dat je een slechte manager bent