Huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal met 6,6 procent stijgen. Voor de vrije sector geldt geen limiet wat betreft huurverhogingen.
Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA willen dat het kabinet huurstijgingen tijdelijk verbiedt in verband met de coronacrisis.
Woensdag spreekt de Tweede Kamer met minister van Wonen Stientje van Veldhoven over maatregelen voor de huurmarkt.
GroenLinks, SP en PvdA willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in de problemen komen. De linkse oppositie vindt de spoedwet van het kabinet om huurders te beschermen onvoldoende.
De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Dat vinden de drie partijen veel te hoog in deze onzekere economische tijden waarbij veel mensen hun inkomsten zien verdwijnen. In de vrije sector geldt geen maximum huurverhoging.
Geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis
Verder vindt het trio de maatregelen van het kabinet om huisuitzettingen te voorkomen niet ver genoeg gaan. Als een verhuurder wil verbouwen kan een huurder volgens de oppositiepartijen alsnog het huis worden uitgezet.
Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft vorige maand met verhuurders en brancheorganisaties afgesproken om tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis te zetten. Voor huurders die toch in de problemen komen, wordt met maatwerk geprobeerd tot een oplossing te komen.
Van Veldhoven ziet dan ook niets in het voorstel van GroenLinks, PvdA en SP. Ze heeft vertrouwen in de afspraken die ze heeft gemaakt met verhuurders en brancheorganisaties. "Bovendien kan een generiek uitstel van de huurverhoging erin resulteren dat verhuurders minder investeringsruimte krijgen voor verduurzaming of nieuwbouw", aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.
De minister wijst er op at verhuurders hebben gerekend op de inkomsten die de huurverhoging met zich zou meebrengen. Die inkomsten hebben zij nodig om gemaakte plannen te realiseren.
Akkoord over huren tussen detailhandel en vastgoedverhuurders
In de zakelijke huurmarkt werd afgelopen vrijdag een akkoord bereikt tussen de retailsector, vastgoedbedrijven en vastgoedfinanciers.
Er zijn richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen die in ernstige problemen zijn gekomen door de coronacrisis.
Zo is onder meer overeengekomen dat de verhuurders van de panden de huur (deels) kunnen opschorten in april, mei en juni. Ook zullen ze geen winkeliers uitzetten als die kunnen aantonen dat de problemen komen door de crisis.
Het "steunakkoord" is niet bindend, meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag. Wel waren er de belangrijkste brancheorganisaties betrokken bij het overleg, waarin plannen zijn bedacht om de retailhandel meer lucht en tijd te geven in deze financieel zware tijd.
Het is volgens het ministerie een "gentlemen's agreement" tussen retailers, de detailhandel en vastgoedondernemers. Ook banken zijn bij de afspraken betrokken.
Ook zijn afspraken gemaakt over heropening van winkels, zodra dat weer (deels) kan. Op de lange termijn komt mogelijk kwijtschelding van betalingsverplichtingen in zicht. Daar moeten nog nadere afspraken over komen.