Ondernemers kunnen alleen een beroep doen op bepaalde aftrekposten als zij echt ondernemer zijn en geen verkapte werknemer.
Als ondernemer met een eenmanszaak, een maatschap of een vennootschap onder firma (vof) kun je een beroep doen op verschillende belastingfaciliteiten. Met onder meer de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de oudedagsreserve verlaag je de belastingdruk.
Om voor die aftrekposten in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele eisen voldoen. Zo moet je zelfstandig klanten werven, het risico dragen dat klanten niet betalen en meerdere opdrachtgevers hebben. Voldoe je niet aan die eisen, dan is geen sprake van zelfstandig ondernemerschap en kun je geen gebruik maken van deze aftrekposten.
Een tandarts stond onlangs in hoger beroep in Den Haag voor de rechter. Zij bezit 50 procent van de aandelen in een BV waarin een tandartsenpraktijk wordt geëxploiteerd. Vanuit haar eenmanszaak liet zij zich als tandarts door die BV inhuren. Door gebruik te maken van alle mogelijke aftrekposten voor ondernemers verlaagde zij haar belastbaar inkomen met 20.000 euro.
De Belastingdienst was het daar niet mee eens en vond dat de inkomsten moeten worden beschouwd als inkomen in loondienst. De tandarts was volgens haar geen ondernemer. De Belastingdienst, en ook het gerechtshof, voerden daarvoor onder meer de volgende argumenten aan:
1. De tandarts had de afgelopen tijd maar één opdrachtgever gehad: de BV. Zij voerde alle werkzaamheden uit voor rekening en risico van de BV.
2. De tandarts factureerde niet zelf aan klanten, maar de BV deed dat. Zij kreeg maandelijks een voorschot van de BV.
3. De BV en niet de tandarts was verantwoordelijk voor het aantrekken en behouden van klanten.
Er was dus helemaal geen sprake van zelfstandig ondernemerschap en de fiscale aftrekposten moeten worden teruggedraaid. In plaats daarvan moet de tandarts met terugwerkende kracht inkomstenbelasting betalen alsof zij in loondienst was.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl