Hij verwacht tijdens de bijeenkomst eindelijk het definitieve rapport van het Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie over Griekenland te krijgen. Dat is volgens hem noodzakelijk voor de onderbouwing van de besluitvorming.

De minister zit al maanden te wachten op het definitieve eindverslag van de zogeheten trojka. Een meerderheid van de Kamer wil eerst het rapport hebben voor zij een besluit neemt. Dijsselbloem vindt het ,,heel vervelend” dat hij nog niet kan zeggen hoe het verder gaat.

Brief

Ingewijden in Brussel verwachten dat de landen van de eurozone dinsdag waarschijnlijk wel tot een politiek besluit komen over Griekenland. In het overleg zouden de partijen nader tot elkaar zijn gekomen.

In een brief aan de Kamer stelde Dijsselbloem dat zonder perspectief op een houdbare overheidsschuld in Griekenland verdergaan met het leningenprogramma ,,geen kans van slagen” heeft. Voorwaarden voor het kabinet zijn dat er geen geld bij hoeft en dat landen niet (een deel van) hun leningen aan Griekenland kwijtschelden.

Druk

Mogelijk krijgt Griekenland langer de tijd om zijn begrotingstekort terug te dringen. De kosten voor dit uitstel moeten uit het bestaande hulpprogramma komen, aldus Dijsselbloem. Ook kan gekeken worden naar rentes en termijnen van de verschillende leningen.

Er moet druk blijven op de regering in Athene om te zorgen dat ze afspraken nakomt, aldus Dijsselbloem. Stap voor stap blijft voor hem het devies. Voor elke nieuwe schijf van de noodhulp moeten de Grieken zichtbare stappen zetten. Daarbij is hervorming van het belastingstelsel voor zowel Kamer als minister heel belangrijk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl