De gemiddelde arbeidskosten per gewerkt uur zijn afgelopen jaar niet meer gedaald in Griekenland. Dat was nog wel het geval in andere zwakke eurolanden, zoals Portugal.
De arbeidskosten in de eurozone daalden in 2014 het sterkst in Cyprus (min 2,8 procent), Portugal (min 0,8 procent) en Ierland (min 0,2 procent). In Griekenland stegen de arbeidskosten per uur juist met 0,3 procent, zo blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepresenteerd.
Volgens Eurostat kostte een uur arbeid in de EU-landen vorig jaar gemiddeld 24,60 euro. In Griekenland lagen deze kosten op 14,60 euro per uur. Dat is minder dan de helft van de arbeidskosten in Nederland, die afgelopen jaar gemiddeld op 34 euro per uur lagen.
(klik voor uitvergroting)
Griekenland wil belastingen verhogen
Gebrek aan concurrerend vermogen is één van de problemen die Griekenland de afgelopen jaren in een diepe crisis hebben gestort. Omdat het land onderdeel uitmaakt van de eurozone, was devaluatie van de eigen munt geen optie om de economie aan te zwengelen.
Als alternatief heeft Griekenland zwaar moeten bezuinigen en zijn ook de lonen gedaald. Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat de gemiddelde arbeidskosten in 2008 nog op 16,8 euro per gewerkt uur lagen, tegen 14,6 euro afgelopen jaar, een daling van 13 procent.
Grootste probleem voor de korte termijn ligt vooral bij de tegenvallende staatsinkomsten. Griekenland heeft dringend geld nodig. Het internationale hulpprogramma voor het land werd in februari verlengd tot eind juni. Maar Athene krijgt de laatste uitbetaling van rond 7 miljard euro pas als de regering bereid is tot ingrijpende maatregelen die bijvoorbeeld de belastinginkomsten verhogen.
Voormalige trojka wil meer inzicht
De internationale geldschieters van het noodlijdende Griekenland hebben echter meer informatie nodig van de Griekse regering over haar hervormingsplannen. De geldverstrekkers buigen zich al enkele dagen over de jongste conceptlijst met Griekse voorstellen. Maar het werk is nog niet afgerond.
Dat benadrukte een woordvoerder van de Europese Commissie maandag in Brussel. Deskundigen van de commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen in Brussel met een Griekse delegatie over de plannen van Athene. De voorstellen moeten uiteindelijk door alle eurolanden worden goedgekeurd, voordat Griekenland op verdere financiële steun kan rekenen.
,,We zijn er nog niet'', aldus de zegsman van de commissie. Hij noemde het een ,,positief signaal'' dat de experts het hele weekeinde met elkaar spraken en maandag doorgingen met hun ,,constructief'' overleg.
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl