Ouders geven studerende kinderen nu gemiddeld 179 euro per maand en betalen daarnaast vaak ook nog het collegegeld en de premie voor ziektekostenverzekering. Maar is dat voldoende nu de basisbeurs wegvalt?
Veel ouders willen voorkomen dat hun kinderen na hun studie met een hoge schuld zitten opgescheept. Begrijpelijk, want die studieschulden kunnen hoog oplopen.
Als student kun je het idee dat je die schuld ooit moet terugbetalen misschien voor je uit schuiven, ooit moet je eraan geloven. En dat blijkt soms moeilijk. Eén op de vijf oud-studenten met een lening kampt met een betalingsachterstand, zo schreef de NOS zondag.
Toch blijken veel studenten niet bang te zijn om geld bij DUO in Groningen te lenen, zo bleek al eerder uit onderzoek van het Nibud. 1 op de 3 studenten leent zelfs meer dan hij of zijn eigenlijk nodig heeft om rond te komen.
Schuldenvrij studeren erg moeilijk
Is dat erg? Het Nibud schrijft maandag in een persbericht dat veel ouders moeten beseffen dat het zonder de basisbeurs niet langer te doen is om kinderen schuldenvrij te laten afstuderen.
Als je als ouder wilt bijdragen, dan kun je volgens het Nibud het beste samen met je studerende kind een begroting maken. Zo krijg je beter inzicht in wat er nodig is aan lening, wat kan worden verdiend met bijbaantjes en welk deel de ouders kunnen bijdragen.
Volgens het Nibud is het verstandiger om het kind een budget te geven, dan dingen voor ze betalen. Het budgetteringsinstituut maakte een Geldwijzer Studenten, waarmee je een dergelijke begroting kunt maken.
Wat kost het om als ouder de basisbeurs te 'vervangen'
Ouders die nu studerende kinderen hebben, moeten nu gaan kijken wat ze maandelijks gaan missen. Wie nog even de tijd heeft, kan gemakkelijker zorgen dat de schuld van de kinderen niet al te hoog oploopt.
Z24 rekende begin dit jaar al uit, wat je als ouder zou kunnen doen om het verdwijnen van de basisbeurs op te vangen door het bedrag te sparen. Let wel, we keken dan naar ouders die nog respectievelijk 5, 10 of 18 jaar de tijd hebben om geld weg te zetten. En we gingen dan ook uit van de uitwonende beurs, die voor 1 september 286 euro bedroeg.
In de grafiek hieronder zie je de bedragen - rekening houdend met inflatie - die je bij elkaar moet sparen.
We rekenen ook uit hoeveel je nu per maand moet sparen om op bovenstaande bedragen uit te komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl