Wie aangifte moet doen, maar dat niet doet, loopt het risico dat de Belastingdienst zelf een schatting maakt. 

Als je van de Belastingdienst een brief krijgt met het verzoek aangifte te doen, moet je ook echt aangifte doen. Ook als je geen omzet hebt gemaakt en je geen belasting hoeft te betalen.

Doe je geen aangifte, dan kan de Belastingdienst een schatting maken van je inkomen; in jargon: dan legt de Inspecteur een ambtshalve aanslag op. Bovendien volgt dan vaak een verzuimboete. Dat overkwam een BV waarvoor geen aangifte over 2009 was gedaan. Daarop legde de Belastingdienst aan de BV een belastingclaim op die was gebaseerd op een geschatte winst van 15.000 euro plus een verzuimboete en belastingrente. De BV ging vanwege deze aanslag naar de rechter. Die gaf haar ongelijk, waarop de BV in hoger beroep ging.

Wel aangifte doen, ook als er geen omzet in

De BV had in 2009 geen aangifte gedaan, omdat in dat jaar omzet noch winst was gemaakt. De BV voerde geen administratie en geen accountant bleek bereid te zijn om een jaarrekening op te stellen. Verder liet de BV weten dat zij niet eens een bankrekening had, maar dat het slechts om een ‘lege BV’ ging. Maar in tegenstelling tot wat de BV beweerde, was dit volgens de rechter geen vrijbrief om de uitnodiging tot het doen van aangifte te negeren.

Omdat de BV geen aangifte had gedaan, geldt voor de BV omkering van de bewijslast: zij moet aantonen dat de geschatte winst van 15 duizend euro onterecht is; de Belastingdienst hoeft niet aan te tonen waarom 15 duizend euro terecht is.

Toch kan de fiscus niet naar willekeur een getal prikken; de schatting moet wel ergens op zijn gebaseerd. Dat was de schatting ook, namelijk op de twee voorgaande jaren. Ook over die jaren was geen aangifte gedaan en was de winst geschat door de Belastingdienst.

Hoewel het hof liet weten een schatting gebaseerd op eerdere schattingen 'mager' te vinden, vonden de rechters het niet onredelijk om op die manier de winst te schatten. Enige andere informatie ontbreekt namelijk, en een winst van 15 duizend euro is niet buitensporig hoog, zo vond het hof.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl