- De regering wil dat alle gebouwen in Nederland tegen 2050 van het gas af zijn. Maar wat als burgers niet willen meewerken?
- Een nieuw wetsvoorstel moet deze ‘gasklevers’ buiten spel zetten, concludeert juridisch lector Daisy Tempelman, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
- Het voornemen is het om het wetsvoorstel per 1 januari 2024 in werking te laten treden.
- Lees ook: Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten vanwege regeringsplan: dat maakt Nederland meer afhankelijk van gas
Het kabinet Rutte wil Nederland van het gas af krijgen in het kader van de energietransitie. Tegen 2050 moeten alle gebouwen in Nederland, inclusief zeven miljoen woningen, van het gas af zijn. Maar wat doe je als burgers niet willen meewerken?
Dan kom je met een wetsvoorstel om deze ‘gasklevers’ buiten spel te zetten. En dat is waar het Wetsvoorstel gemeentelijke instrumenten warmtetransitie voor dient, concludeert lector Juridische Vraagstukken in de Energietransitie Daisy Tempelman in het ‘Tijdschrift voor Consumentenrecht & Handelspraktijken‘, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
Het voornemen is het om het wetsvoorstel per 1 januari 2024 in werking te laten treden. Met de wet kunnen gemeenten wijken aanwijzen waar een duurzaam alternatief voor aardgas zal komen. Op den duur zal de netbeheerder de betreffende woningen dan van het gas afsluiten.