De stichting Rentswapschadeclaim dreigt naar de rechter te stappen om schadevergoeding te eisen voor ondernemers en particulieren die door ABN Amro zogenaamde renteswaps zijn verkocht.
ABN Amro is de tweede bank die door de stichting wordt aangepakt. Tegen de Rabobank loopt al een zaak. Opvallend is dat de stichting ABN Amro een duidelijk ultimatum stelt. Of de bank sluit een akkoord en betaalt vergoedingen uit, of de stichting stapt naar de rechter.
De voorzitter van de stichting, Pieter Lijesen, maakt er in het door de stichting verzonden persbericht geen geheim van dat hij zich bewust is van het feit dat ABN Amro op dit moment niet op een rechtszaak zit te wachten. “ABN AMRO moet nu met het oog op de beursgang in de prospectus openheid van zaken gaan geven. Wij beseffen dat de positie van de ABN AMRO behoorlijk kwetsbaar is.”
Miljardenclaims
De stichting heeft het in het persbericht over een schade van in totaal 4 miljard euro voor ondernemers, particulieren en het grootbedrijf gezamenlijk die door ABN Amro met een renteswap zijn opgezadeld.
De claim zelf zal overigens lager zijn omdat die afhangt van het aantal mkb-ondernemers dat zich bij de stichting aansluit. In de zaak tegen de Rabobank, waar de stichting 500 ondernemers zegt te vertegenwoordigen, eist de stichting 800 miljoen euro.
Wat is een renteswap?
Maar wat zijn nu precies die renteswaps, en wat wordt de banken verweten? Bij renteswaps gaat het bijna altijd om het ‘inruilen’ van een variabele rente voor een vaste rente. Zo kan een ondernemer voorkomen dat hij plots veel meer rente moet betalen voor zijn vreemd vermogen als de marktrente stijgt.
Stel dat een bedrijf een lening bij de bank afsluit met een vaste risico-opslag van 2 procent en daarbovenop de variabele rente.
Om het risico van een rentestijging af te dekken sluit het bedrijf ook een renteswap af. Die bestaat bijvoorbeeld uit een vaste rente die het bedrijf betaalt van 3 procent. Hier tegenover staat de ontvangst van - bijvoorbeeld - de driemaands euriborrente.
Omdat de ondernemer nu bij de renteswap dezelfde rente ontvangt die hij bij zijn lening betaalt, weet hij waar aan toe is. Hij betaalt de vaste rente van de 'swap'-plus de risico-opslag. In ons voorbeeld betaalt hij 5 procent, ongeacht wat de rente doet.
ABN Amro, de Rabobank en ook ING, hebben bij een deel van hun leningen - met name aan ondernemers - jarenlang renteswaps verkocht onder het mom dat ondernemers zich zo konden indekken tegen rentestijgingen. De afgelopen jaren is de rente echter juist gedaald tot vrijwel nul, waardoor de ondernemers veel meer betaalden dan de marktrente.
Dikke pech, of schuld van de bank
Dikke pech, zou je denken, maar in de rechtszaak draait het er straks om of de banken de ondernemers wel hebben verteld dat er ook een andere kant aan de medaille zat. Namelijk dat ze bij een forse rentedaling met een veel te hoge rente zouden blijven zitten.
Of en hoeverre de rechter in de argumentatie van de claimanten of juist de banken meegaat, is de vraag. Maar kansloos zijn de klagers niet. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde ING deze week tot het uitbetalen van een schadevergoeding van 60.000 euro, zo schreef de Volkskrant donderdag.
De rechtbank rekende het de bank aan dat de bank de risico-opslag op de lening in de loop der tijd fors had verhoogd. Daardoor zat de ondernemer niet alleen met een waardeloze door de bank aangeraden swap waardoor hij veel meer rente betaalde dan de marktrente, maar daarbovenop betaalde hij ook nog een steeds hogere risicoopslag.
Lees ook
Meer leed door renteswaps: negatieve euriborrente van bank kan MKB-bedrijven pijn doen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl