- De Nederlandse staat moet gedupeerde beleggers van SNS Reaal nog ruim 800 miljoen euro betalen.
- Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam kwamen beleggers in de genationaliseerde bank eerder onterecht met lege handen te staan.
- Houders van achtergestelde obligaties kunnen een groot deel van hun vordering tegemoet zien, voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over.
De Nederlandse overheid moet gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.
Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en andere schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter.
Eerder werd al door rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.
Houders van achtergestelde obligaties kunnen geld tegemoet zien
Voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over. Maar de houders van zogeheten achtergestelde obligaties kunnen wel een groot deel van hun vordering tegemoetzien. Hierbij zitten veel partijen uit het buitenland, bijvoorbeeld de Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo en de Britse verzekeraar Aviva.
Met hun beslissing volgen de rechters een rapport van deskundigen die eerder waren aangesteld om uit te zoeken hoeveel SNS Reaal nog waard zou zijn geweest als het concern failliet was gegaan. Na een bankroet proberen curatoren normaal nog veel geld los te krijgen om aan schuldeisers uit te betalen, en dat is door de nationalisatie nooit gebeurd.
In totaal is de schadeloosstelling nu vastgesteld op 804.810.000 euro. Dat bedrag zal nog worden verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling. De rente kan alles bij elkaar ook nog in de vele miljoenen euro's lopen. En de Staat zal ook nog allemaal juridische kosten rond het proces moeten vergoeden. Voor het deskundigenrapport moet bijvoorbeeld zo'n 3,6 miljoen euro worden afgetikt.
De overheid kan nog beroep instellen bij de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën heeft laten weten zich te beraden over de uitspraak. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kijkt nog of het zin heeft verder te procederen. De beleggersclub vindt het moeilijk te verteren dat duizenden gedupeerde aandeelhouders geen schadevergoeding krijgen.
De VEB wacht daarnaast op de uitkomsten van een onderzoek dat nog wordt verricht naar mogelijk wanbeleid rond de ondergang van SNS Reaal. De Ondernemingskamer besloot eerder tot een zogeheten enquête om alles nog eens goed uit te zoeken. Dan gaat het bijvoorbeeld om de rol van voormalige bestuurders en commissarissen bij het concern.
"Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft zullen wij zeker tegen de betrokken partijen procedures starten om schadevergoeding voor de gedupeerde SNS-effectenbezitters te vorderen", zegt VEB-directeur Paul Koster.