Het voorbereiden van een doorstart van een bedrijf in grote problemen blijkt zo goed te werken, dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de procedure wil vastleggen in de wet.
Nu nog experimenteren rechtbanken ermee zonder wettelijke basis. Minister Opstelten presenteert dinsdag een wetsvoorstel, waarop betrokken partijen zoals juristen en banken kunnen reageren.
Het systeem houdt in dat een rechtbank een stille bewindvoerder benoemt bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan. Die functionaris – in het wetsvoorstel heet hij overigens beoogd curator – bereidt in stilte een doorstart voor, meestal met de bestaande directie en aandeelhouders. Als dat lukt, gaat het bedrijf gecontroleerd failliet om daarna onmiddellijk de reeds voorbereide doorstart te maken.
Doorstart met stille bewindvoerder
Groot voordeel van de aanpak is, is dat de kans op een succesvolle doorstart veel groter is dan bij een regulier faillissement. Dat komt meestal als een complete verrassing bij personeel en leveranciers.
De waarde van het bedrijf holt in de uren en dagen na de aankondiging van een faillissement doorgaans achteruit – klanten hollen weg, leveranciers leveren niet meer. Hierdoor komt er grote druk op onderhandelingen over een doorstart Dat verkleint de kans op een goede opbrengst voor schuldeisers én op behoud van banen voor de betrokken werknemers.
Het systeem bestaat al langer in Groot-Brittannië.
Lees over de details in Nederland in Z24's eerdere artikel: Zes vragen over de stille bewindvoerder.
Recentelijk zijn bedrijven als Schoenenreus en het lingeriebedrijf van Marlies Dekkers met behulp van zo'n stille bewindvoerder meteen na faillissement doorgestart. Het succes van de staande praktijk brengt Opstelten er nu toe om de Faillissementswet aan te passen. Niet alle rechtbanken staan de praktijk namelijk toe. Volgens Het Financieele Dagblad willen rechtbanken in Utrecht, Overijssel en Limburg geen stille bewindvoerders benoemen zolang de wettelijke basis daarvoor ontbreekt.
Volgens de krant is OAD mede failliet gegaan omdat de eigenaar niets voelde voor zo'n gecontroleerd faillissement. Hij hoopte zijn bedrijf alsnog te redden met nieuwe financiers. Toen dat niet lukte ging OAD failliet. Nu, na het faillissement, verdwijnt het bedrijf als concern. Onderdeel voor onderdeel gaat naar nieuwe eigenaren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl