Jarenlang groeide Airbnb in Amsterdam en werd het een steeds groter probleem voor de hoofdstad, maar in 2018 zou het aantal overnachtingen via Airbnb er voor het eerst zijn gedaald.
Dat meldt de NOS op basis van vastgoedadviseur Colliers en onderzoeksbureau AirDNA. Airbnb heeft zelf nog geen cijfers over het afgelopen jaar vrijgegeven.
Colliers en AirDNA doen jaarlijks onderzoek naar de groei van Airbnb. Nu komen ze tot de conclusie dat het aantal overnachtingen met 5 procent zou zijn gedaald naar 1,98 miljoen. Ook het aantal accommodaties in de hoofdstad daalde, met 8,3 procent naar 25.380, en het marktaandeel van Airbnb ten opzichte van hotels en andere plekken om te overnachten daalde van 11,6 procent in 2017 naar 10,4 procent in 2018.
Als oorzaak voor die daling noemt de NOS het strengere beleid omtrent Airbnb in Amsterdam. Woningeigenaren mogen hun huizen nog maar dertig dagen per jaar verhuren aan toeristen, de helft van wat er eerst toegestaan was. Ook moet iedere overnachting gemeld worden op een website van de gemeente. Komt de gemeente erachter dat je de regels overtreedt, dan kun je op een boete rekenen.
Toch schrikken die regels lang niet alle verhuurders af: volgens Colliers werd in 2018 nog steeds 41 procent van de appartementen te vaak verhuurd.
Als reactie op de strengere regels groeide het gebruik van Airbnb-concurrent Homeaway in Amsterdam. Het aantal overnachtingen via die site steeg met 61 procent naar 136.000. En buiten Amsterdam groeide het gebruik van Airbnb juist. In omliggende gemeenten zoals Diemen, Amstelveen en Zaanstad nam het aantal overnachtingen met 36 procent toe tot 196.000, waarschijnlijk omdat de regels daar minder streng zijn.
Overigens zegt Airbnb in een reactie tegen de NOS dat de cijfers die AirDNA en Colliers verzamelen niet helemaal kloppen. Airbnb heeft eerder gezegd dat de cijfers die Colliers en AirDNA jaarlijks verzamelen misleidend zijn. Het bedrijf wilde niets kwijt over het aantal overnachtingen, maar zei wel dat het aantal listings - dus hoeveel huizen er worden aangeboden - het afgelopen jaar juist is gegroeid.