Eigenaren van een bv mogen dit jaar tegen een tijdelijk verlaagd tarief geld uit hun bedrijf halen. Maar wat schiet je daar eigenlijk mee op?
In plaats van 25 procent betalen ondernemers met een bv in 2014 slechts 22 procent inkomstenbelasting (box 2) over dividenduitkeringen van hun bv. Die eenmalige uitkeringen zijn overigens gemaximeerd op 250.000 euro per bv.
Minister Dijsselbloem van Financiën rekent op zeker één miljard euro aan extra belastingopbrengst, net zoveel als in 2007, toen eenzelfde maatregel werd ingevoerd.
Dat betekent dat hij verwacht dat directeur-grootaandeelhouders (dga’s) zeker 4,5 miljard euro extra uit hun bv halen, waarvan zij na het betalen van 22 procent belasting netto zo’n 3,5 miljard euro overhouden.
Gouden kans?
Is het verstandig om als dga van dit belastingvoordeel gebruik te maken?
Op het eerste gezicht is het altijd voordelig om zoveel mogelijk geld tegen 22 procent op te nemen. Stel dat je in 2014 een bedrag van 50.000 euro extra uit je bv haalt, dan bespaar je daarmee eenmalig 3 procent van 50.000 euro ofwel 1.500 euro aan inkomstenbelasting (box 2). Je krijgt dan netto geen 37.500 euro, zoals bij een tarief van 25 procent, maar 39.000 euro.
Als je toch al van plan was om in 2014 of 2015 een nieuwe auto te kopen (in privé), een verbouwing te doen of een lange, dure reis te maken, is die 3 procent belastingkorting mooi meegenomen.
Maar vaak is het op termijn helemaal niet voordelig om extra geld uit je BV te halen. Want zodra de extra dividenduitkering naar je privévermogen is gehaald, betaal je er 1,2 procent vermogensrendementsheffing over.
Voorbeeld. Ik ga er vanuit dat een dga die vanwege de belastingkorting extra dividend opneemt behoedzaam met dat geld omgaat en het 5 jaar lang op een spaardeposito zet tegen 1,4 procent rente. Dat biedt ING momenteel op zowel een zakelijk als een privé-deposito met die looptijd.
In cijfers: als je met 39.000 euro (het nettobedrag na de eenmalige opname in 2014) in privé gaat sparen tegen 1,4 procent rente, levert dat na het betalen van vermogensrendementsheffing na 5 jaar 39.392 euro op.
Geld op je zakelijke spaarrekening
Als je niet kiest voor de eenmalige belastingkorting en het geld vanuit de bv op een (zakelijke) spaarrekening zet, ontvang je ook 1,4 procent rente. Spaar je in je bv en keer je het totale bedrag na 5 jaar als dividend aan jezelf uit (tegen dan weer 25 procent belasting), dan levert dat netto 39.648 euro op. Dat is 256 euro ofwel ruim een half procent meer dan wanneer je het geld laat uitkeren en in privé spaart.
Dat het (toch al niet grote) voordeel van een eenmalige dividenduitkering-met-korting na verloop van tijd omslaat in een financieel nadeel, komt doordat bij lage rendementen de belasting op privévermogen (1,2 procent) veel hoger is dan wanneer je spaart vanuit de bv; in de b is de winst- of vennootschapsbelasting namelijk een percentage (20 procent voor winsten tot 200.000 euro) van het rendement, terwijl de inkomstenbelasting op privévermogen een percentage van het vermogen is (formeel is de vermogensrendementsheffing ook een percentage van een rendement, maar dat rendement wordt vooraf verondersteld 4 procent te zijn).
Pas als je op je spaargeld meer dan 3 of 4 procent rendement haalt, slaat de balans ook na een paar jaar duidelijk door in het voordeel laten uitkeren en beleggen in box 3. Maar om meer dan 3 of 4 procent rendement te behalen, moet je tegenwoordig risico nemen, en risicovol beleggen hoort sowieso niet thuis in een werk-BV (tenzij je een stamrecht- of pensioen-bv hebt). Je bv is om te ondernemen; als je wilt beleggen, doe je dat in privé,mét of zónder eenmalige belastingkorting.
Toegegeven, het gaat allemaal niet om enorme percentages en het lijkt misschien op geneuzel in de marge. Maar als je dan toch gaat rekenen (en het zou stom zijn dat niet te doen), doe het dan goed. Want geld is geld.
Paul van der Kwast is econoom en financieel planner. Hij schrijft voor Z24.nl tweewekelijks een column over financiële zaken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl