Veel Nederlanders gebruiken ondanks de risico’s hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat veertig procent van alle Nederlanders wachtwoorden hergebruikt.
Nu is het ook lastig om al die wachtwoorden voor je email, bankrekening, webwinkels, sociale media en werkinlogs te onthouden of netjes en veilig te noteren, zeker als je ze ook nog regelmatig moet veranderen.
Een op de vijf ondervraagden geeft zelfs aan hetzelfde wachtwoord bij meer dan tien verschillende accounts te gebruiken. Een cybercrimineel die van één dienst het wachtwoord weet te achterhalen kan dan dus ook alle andere accounts misbruiken.
Daarom hier drie tips hoe je je zonder heel ingewikkeld te doen toch een stuk beter kunt beveiligen.
1. Sterke wachtwoorden
Zorg er allereerst voor dat je sterke wachtwoorden bedenkt. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maak je wachtwoord vooral zo lang mogelijk en kies voor een combinatie van letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Je kan via de website Telepathwords controleren hoe sterk je wachtwoord is.
Telepathwords let op voorspelbaar gedrag en maakt gebruik van lijsten met veelvoorkomende wachtwoorden en ook van woordcombinaties die vaak voorkomen op websites.
2. Online kluis
Om die wachtwoorden niet in een boekje te hoeven opschrijven, een lijst online op te slaan of een bestand aan te maken op je computer kun je een digitale kluis gebruiken. Bijvoorbeeld LastPass, 1Password of het open-source programma KeePass.
Je hoeft dan alleen nog maar het hoofdwachtwoord te onthouden om in de kluis te komen met al je inloggegevens. Die zijn gecodeerd opgeslagen, zodat hackers ze niet kunnen lezen.
3. Tweestapsverificatie
Om het hackers nog veel moeilijker te maken kan je tweestapsverificatie inschakelen. Naast een wachtwoord moet je om te loggen op je account ook een code invullen die je via sms of een andere manier op je smartphone krijgt. Dat kan bij een online kluis, maar ook voor veel gebruikte diensten als Facebook, LinkedIn, Dropbox en Gmail.
Met deze maatregelen kan je het risico op een hack nooit helemaal uitsluiten, maar wel tot een minimum beperken.