- Het gebruik van cryptomunten zal afnemen door de introductie van digitale valuta’s van centrale banken, denken analisten van Deutsche Bank.
- Hoe langer centrale banken wachten met de introductie van introduceren van digitaal geld, des te meer ruimte krijgen niet-gereguleerde cryptomunten om te groeien.
- Belangrijke verschillen tussen cryptomunten en digitale valuta van centrale banken zijn onder meer de mate van centralisatie, regulering, encryptie en transparantie.
Cryptomunten zullen niet verdwijnen, maar het gebruik ervan zal wel afnemen wanneer de digitale valuta van centrale banken worden uitgerold, zo luidt de voorspelling van analisten van Deutsche Bank.
Momenteel zijn cryptomunten zoals de bitcoin geen vermogensklasse, maar ze zullen mettertijd robuuster worden, schrijft Christian Nolting, Chief Investment Officer van Deutsche Bank, in een speciaal rapport.
“Hoe langer cryptomunten overleven, hoe robuuster en geloofwaardiger ze worden”, aldus het rapport. “Zodra we enige stabiliteit zien op het gebied van koersschommelingen, zou het gebruik van cryptomunten voor de uitwisseling van goederen en diensten kunnen toenemen.”
Hoe de huidige crypomunten zich handhaven, hangt af van de uitrol van digitaal geld van centrale banken en factoren zoals regelgeving, milieueffecten, veiligheidskwesties en transactiesnelheid, aldus Deutsche Bank.
De meeste grote centrale banken onderzoeken de mogelijkheid om hun eigen digitale munt te lanceren, maar de daadwerkelijke introductie daarvan gaat relatief langzaam.
Lees ook: Deze 3 landen zijn het verst met eigen cryptomunten – China staat niet op de eerste plaats
De Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank moeten nog beslissen of ze hun eigen digitale munten zullen lanceren.
Cryptosucces afhankelijk van uitrol digitale valuta van centrale banken
Deutsche Bank stelt dat hoe langer centrale banken erover doen om hun eigen digitale munten in te voeren, hoe meer ruimte bestaande cryptomunten krijgen om te groeien.
Aangezien de meeste digitale valuta van centrale banken zich nog in een zeer vroeg ontwikkelingsstadium bevinden, kan de uitrol nog wel even op zich laten wachten. Wel zal de uiteindelijke komst van digitale valuta van centrale banken een aanzienlijke impact hebben op het gebruik van niet-gereguleerde cryptomunten.
“De invoering van digitaal geld door centrale banken in combinatie met een strengere regulering van cryptomunten zou een uitdagender klimaat voor cryptomunten kunnen creëren, omdat sommige voordelen ervan ten opzichte van traditionele financiële activa op de langere termijn zouden vervagen”, concludeert het rapport.
Belangrijke verschillen tussen cryptomunten en digitale valuta van centrale banken zijn onder meer de mate van centralisatie, regulering, encryptie en transparantie, aldus Deutsche Bank.
“Mijn overtuiging is dat overheden en burgers uiteindelijk de voorkeur geven aan het digitale geld van centrale banken, mogelijk ten koste van sommige cryptomunten”, schrijft Nolting in het rapport.
“Als dit gebeurt, dan zal het verdienmodel van de meer succesvolle cryptomunten waarschijnlijk steeds meer gedifferentieerd worden”, voegt hij eraan toe.
De topbelegger van Deutsche Bank vindt het risicovol om cryptomunten te beschouwen als een equivalent van goud uit het oogpunt van diversificatie en risicobeheer. Volgens Deutsche Bank zijn de hoge koersschommelingen en de lage liquiditeit van cryptomunten de meest zorgwekkende punten.
Lees meer over cryptomunten:
- Bitcoin heeft een groot probleem als de technische opzet niet verandert en energiezuiniger wordt, zegt de medeoprichter van Ripple
- De val de bitcoin onder de $50.000 kan de voorbode zijn van verdere daling – dit koersniveau is daarbij van belang
- 2 dingen kunnen de bitcoinhype stoppen, aldus een beleggingsadviseur: meer regulering van overheden en de enorme milieuvervuiling
- Digitaal geld van centrale banken en cryptomunten kunnen prima naast elkaar bestaan, volgens zakenbank Morgan Stanley
- De Britse regering werkt ook aan een bitcoin-rivaal – die gaat mogelijk ‘Britcoin’ heten