De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van 2016. Dat maakte het Duitse statistiekbureau vrijdag bekend.

Daarmee ging de grootste economie van Europa minder hard vooruit dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,7 procent werd gemeten. De groei was wel sterker dan verwacht. Economen voorspelden in doorsnee een verzwakking tot 0,2 procent.

Details over de groei gaf het statistiekbureau niet, maar ING-econoom Carsten Brzeski concludeerde dat de consumptie en export afgelopen maanden de belangrijkste motoren van de Duitse economie waren. De investeringen en de achteruitgang in de bouw zetten een rem op de groei.

Het gebrek aan investeringen kan een probleem worden voor de Duitse economie, stelde Brzeski. Door alle onzekerheid rond de Brexit en door de aanhoudend zwakke groei in de rest van de eurozone is het volgens hem onwaarschijnlijk dat de investeringen vanzelf zullen aantrekken. Hij ziet daarom een belangrijke taak voor de Duitse overheid op dit vlak.

Inflatie gestegen

Uit een nieuwe raming bleek verder dat de inflatie in Duitsland in juli een fractie is gestegen, tot 0,4 procent. Die schatting kwam overeen met de eerste prognose, die eind vorige maand werd gepubliceerd.

De inflatie in Duitsland is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van het prijspeil in de hele eurozone. Die is nog altijd ver verwijderd van het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van net geen 2 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl