- Het Russische staatsbedrijf Gazprom is pas over tien jaar hersteld van het wegvallen van grote delen van Europa als afzetmarkt voor Russisch gas.
- Volgens een onderzoek dat zakenkrant Financial Times heeft ingezien, zullen de exportvolumes pas in 2035 weer terug zijn op het niveau van voor de start van de oorlog in Oekraïne.
- Gazprom zal hierdoor de komende jaren waarschijnlijk zijn leidende rol in de Russische energiesector verliezen.
- Lees ook: Westerse landen willen bevroren Russische tegoeden gebruiken voor steun aan Oekraïne: dat is riskant voor westerse bedrijven die nog in Rusland actief zijn
De Russische energiegigant Gazprom zal waarschijnlijk een decennium nodig hebben om de verkoopvolumes van gas terug te brengen op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het staatsbedrijf. Door de Russische invasie van Oekraïne is Europa voor het grootste deel weggevallen als afzetmarkt voor Russisch gas.
“Het belangrijkste gevolg van de sancties voor Gazprom is de krimp van de exportvolumes, die niet eerder dan in 2035 terug zullen zijn op het niveau van 2020”, schrijft de Britse krant Financial Times, op basis van inzage in het onderzoek.
Europa is decennialang de belangrijkste afnemer van Russisch gas geweest, maar de Russische invasie van Oekraïne leidde tot een golf van sancties, waardoor de gasverkoop aan Europese landen is ingestort.
Gazprom behoort tot de Russische bedrijven die het hardst door de sanctiemaatregelen zijn getroffen. Begin mei werd bekend dat het Russische energiebedrijf een nettoverlies van omgerekend bijna 7 miljard euro heeft geleden in 2023.
Gazprom zwaar geraakt door wegvallen Europa als afzetmarkt voor Russisch gas
De toekomst ziet er voorlopig niet rooskleurig uit voor Gazprom. Het onderzoek voorspelt dat de invloedrijke rol van Gazprom in de Russische energiesector structureel is verzwakt, omdat het bedrijf door zijn afhankelijkheid van pijpleidingen terrein zal verliezen aan bedrijven die vloeibaar aardgas exporteren.
Bovendien zal het staatsbedrijf flinke financiële injecties van de overheid nodig hebben om alternatieve markten voor Russisch gas te kunnen vinden.
De hoop van Gazprom is gevestigd op de ontwikkeling van de Siberië-2 pijpleiding, die Rusland met de Chinese markt moet verbinden.
Tot nu toe is de uitvoering van de pijpleidingovereenkomst vertraagd, vanwege onenigheid over prijs en levering. Maar zelfs als dit project operationeel wordt, zal de extra export van Russisch gas naar China de verloren Europese inkomsten slechts zeer beperkt compenseren. Dit omdat Beijing Russisch gas met een fikse korting opkoopt.
Bij de aanleg van nieuwe pijpleidingen voor aardgas heeft Gazprom te maken met nieuwe problemen: door westerse sancties heeft Rusland moeite om benodigde bouwapparatuur en materialen te verkrijgen die nodig zijn om infrastructuur te bouwen.
Het rapport komt tot de conclusie dat Gazprom moeite zal hebben om de exportcapaciteit te vergroten, als het geen toegang krijgt tot turbines van westerse makelij, die nodig zijn om het gas door de pijpleidingen te leiden.
Het ontwikkelen van turbines in eigen land zal vijf jaar in beslag nemen en flinke investeringen vergen voor een bedrijf dat het financieel al moeilijk heeft.
In plaats daarvan zou de beste oplossing voor Gazprom zijn om vloeibaar aardgas (lng) te omarmen, af te stappen van de gasexport via pijpleidingen en kopers buiten China te vinden, aldus het onderzoek.
Dat is ook geen gemakkelijke overgang voor Gazprom, omdat het geen technologie heeft waarmee het op grote schaal lng kan produceren.