De Rotterdamse startup Ubermart doet voor jou boodschappen en bezorgt ze binnen twee uur bij je thuis. Maandag gaat de service van start in Rotterdam en omgeving. Oprichter Narek Aramjan bouwde de hele site in zijn eentje.
Bedrijf: Ubermart
Product: Een bezorgservice voor boodschappen, vooralsnog alleen van supermarkt Albert Heijn
Wie? Narek Aramjan (25)
Waar? Voorlopig alleen in Rotterdam en omstreken; uitbreiding naar de rest van Nederland volgt zo snel mogelijk
De geboren Armeniër Narek Aramjan begon na zijn opleiding bedrijfseconomie aan de master finance aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar na een stage bij accountancy- en advieskantoor Ernst & Young vroeg hij zich af of hij de juiste keuze had gemaakt.
Nee, was zijn conclusie. Hij was te ondernemend ingesteld voor een carrière in de financiële wereld. Aramjan stopte met de master en leerde zichzelf programmeren via online cursussen.
Nu, ruim een jaar later, is zijn eerste grote project klaar: Ubermart. Maandag 3 november gaat de website de lucht in en het bedrijf van start.
Wat is Ubermart?
Aramjan: "Ubermart is een bezorgdienst voor boodschappen. Een personal shopper doet voor jou boodschappen bij een lokale supermarkt en levert die binnen twee uur na het plaatsen van de bestelling af aan huis. Dat is sneller dan de bezorgdienst van bijvoorbeeld Albert Heijn, die niet op dezelfde dag bezorgt. Een pizza heb je binnen een half uur in huis, dat moet eigenlijk hetzelfde zijn met boodschappen."
Hoe kwam je op het idee?
"Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika. Daar heb je Instacart, dat al sinds 2012 bezig is. Ik vond dat gaaf en vroeg mij af waarom dat nog niet bestond in Nederland. Vijf maanden geleden ben ik begonnen aan Ubermart, en maandag gaat de site live. Overigens is deze maand een soortgelijke service gelanceerd in Duitsland, Shopwings. Dat is van Rocket Internet (de startupfabriek van de broertjes Samwer, red.)."
Voor wie is deze service bedoeld?
"Ubermart is niet voor de koopjesjagers. Mijn klanten zullen mensen zijn die het doen voor het gemak en de tijdsbesparing."
Is er een minimum bestelbedrag?
"Ja, het minimale bestelbedrag is 20 euro. Boven de 60 euro is de bezorging gratis, daaronder brengen we 4,99 euro in rekening."
Van welke supermarkten kun je artikelen bestellen?
"Alle 20 duizend producten van de online winkel van Albert Heijn staan in Ubermart. Elke nacht checkt een computerprogramma of er iets is veranderd bij AH.nl. Zijn er prijzen anders? Zijn er plaatjes gewijzigd? Zijn er dingen in de bonus? Voorlopig werkt Ubermart alleen met Albert Heijn. Andere supermarkten hebben nog niet zo'n volledige website als AH."
Heb je contact gehad met Albert Heijn?
"Nee, ik heb het gewoon gedaan. Ik ben heel benieuwd hoe de markt, de mensen en Albert Heijn maandag reageren. Shopwings heeft in Duitsland deals gesloten met supermarkten als Lidl. Ze hebben toegang tot de achterkant van hun webwinkel. Het zou fantastisch zijn als ik ook zo'n deal in Nederland met een aantal supermarktketens kan sluiten, want dan kan ik mijn klanten nog meer bieden."
Hoe verdien je geld met Ubermart?
"Mensen betalen een marge van 20 tot 25 procent boven op elk product in de winkel. Die marge verschilt iets per prijsklasse."
Hoe ben je gefinancierd?
"Ik heb alles zelf betaald. Als bijbaan werk ik drie dagen in de week bij de Bijenkorf in Rotterdam. Daar verkoop ik pakken van Strellson. De rest van de tijd ben ik fulltime aan het programmeren."
Hoeveel kan iemand bestellen?
"Daar zit geen limiet aan. Per bestelling kijk ik wat de inhoud is en stuur die door naar de personal shopper die het geschiktst is. Voor een grote bestelling zal dat iemand met een auto zijn. In de toekomst wil ik een mooi systeem schrijven, dat automatisch een personal shopper toewijst."
Wie kan personal shopper worden?
"Iedereen, mits je aan enkele voorwaarden voldoet. Je geeft zelf aan wanneer je kunt werken en het salaris kan oplopen tot 15 euro per uur."
Hoe rekenen de personal shoppers af aan de kassa?
"De klant heeft via internet afgerekend met ons. Wij betalen zelf de boodschappen bij de lokale supermarkt. In eerste instantie moeten personal shoppers zelf nog voorschieten, maar in de toekomst zal het afrekenen met een betaalkaart van Ubermart kunnen."
Hoeveel personal shoppers heb je al?
"Voor maandag staan er vijf personen klaar: mijn moeder, mijn twee broertjes, een goede vriend en ikzelf. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Komt er één bestelling per dag of zullen het er tien per week zijn?"
Waar is Ubermart over twee jaar?
"Dan hoop ik landelijke dekking te hebben en een netwerk van personal shoppers in heel Nederland. De vraag is of ik het bedrijf snel genoeg op kan schalen. Voorlopig doe ik alles nog zelf. Ik ga er in ieder geval heel hard voor vechten en dit groot maken."
Tot slot, een rekenvoorbeeld om te laten zien dat opschalen cruciaal is voor het verdienmodel van Ubermart. Stel dat iemand normaal gesproken voor 100 euro boodschappen doet bij Albert Heijn. Bij Ubermart is hij dan maximaal 125 euro kwijt. Als de personal shopper binnen een uur boodschappen doet en de bestelling bezorgt (à 15 euro per uur), dan maakt Ubermart 10 euro winst per bestelling.
Bij 1 bestelling per dag, verdient Ubermart 3.650 euro per jaar. Geen vetpot. Maar bij 100 bestellingen per week, loopt dat op tot 52.000 euro. Stijgt het aantal bestellingen tot 1.000 per week, dan blijft er en een half miljoen euro over voor Ubermart. Zaak is dus om het aantal bestellingen zo snel mogelijk op te voeren. Uitrol naar andere steden dan Rotterdam is dan een must.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl