Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt pas medio 2016 een besluit over mogelijke gaswinning bij Terschelling. Hij wil zorgvuldig zijn en de afgesproken procedures volgen.

Hij sprak woensdag circa honderd tegenstanders toe, die in Den Haag tegen de plannen demonstreerden. Onder de betogers waren tientallen inwoners van het Waddeneiland.

Het Nederlandse olie- en gasbedrijf Tulip Oil vroeg begin dit jaar een winning- en exploratievergunning aangevraagd voor het gasveld Terschelling-Noord. De firma wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, 3 tot 6 kilometer voor de kust van Terschelling.

Er is een concessie afgegeven voor exploratie van de gasbel. Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen.

Besluit in 2016

Kamp hakt volgend jaar een knoop door over de aanvraag van Tulip Oil en niet deze zomer al, zoals eerder de bedoeling was. De minister beoordeelt de aanvraag dan op de nieuwe voorwaarden van de mijnbouwwet, die dan is gewijzegd. Daarbij wordt meer rekening gehouden gehouden met de belangen van natuur- en landschap.

De Tweede Kamer ligt tot dusver dwars en woensdag benadrukte Jan Vos (PvdA) dat zijn partij, net als GroenLinks, geen gaswinning bij Terschelling wil. Hij vindt de plannen onverstandig omdat natuur en milieu in het Waddengebied beschermd moeten worden. Vos vindt dat er meer moet worden ingezet op vormen van duurzame energie en hij wijst op de weerstand in de regio.

Protest inwoners Terschelling

Zo’n veertig inwoners van Terschelling maakten op het Haagse Plein hun bezwaren tegen de plannen duidelijk door het protestlied 'Lekker laten zitten die paar kuub gas' te zingen . Ook riepen ze: "Wie wil boren op Terschelling is niet goed snik."

Milieudefensie had liever gezien dat de minister direct zou beslissen om de "overbodige en schadelijke boringen" te verbieden. Maar de nieuwe mijnbouwwet zal de minister meer gronden geven om deze vergunning te weigeren vanwege de schade aan de natuur, aldus Milieudefensie.

De gemeenteraad van Terschelling keerde zich al eerder tegen de plannen. "Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem", stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl