- Nederlandse huishoudens verbruiken steeds minder gas, stelt vergelijkingswebsite Independer op basis van vijf miljoen vergelijkingen.
- Waar het geschatte gemiddelde gasverbruik van een huishouden in 2020 nog 1.381 kuub per jaar bedroeg, was dat in 2024 nog 1.040 kuub.
- Steeds meer huishoudens kijken naar contracten met maximaal 500 of 1.000 kuub gas op jaarbasis.
- Lees ook: Wereldwijd verbruik gas op record in 2024: vraag stijgt dit jaar verder, aldus energieagentschap IEA
Steeds meer Nederlanders gaan zuiniger om met gas, merkt financiële vergelijkingssite Independer. Een groeiende groep huishoudens geeft bij het zoeken naar een nieuw gascontract aan dat zij maximaal 500 of maximaal 1.000 kuub per jaar verbruiken.
Het gemiddelde gasverbruik lag in 2024 op 1.040 kuub per huishouden: bijna 25 procent lager dan de 1.381 kuub in 2020, schat Independer op basis van het gasverbruik dat mensen invullen op de site.
Niet alleen het gemiddelde gasverbruik van Nederlanders is gedaald. Ook het aantal huishoudens dat slechts 500 kuub of minder gas per jaar verbruikt, stijgt flink. Het aandeel vergelijkingen met dit verbruik is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld, stelt Independer.
Er lijken ook steeds meer huishoudens van het gas af te stappen. Waar in 2020 circa 1 op de 8 huishoudens bij het vergelijken een energiecontract voor alleen stroom zocht, was dat vorig jaar 1 op de 6 huishoudens.
Verschillen gasverbruik per provincie
Op basis van gebruikersgegevens heeft Independer ook uitgezocht hoe sterk het gasverbruik per provincie in vijf jaar tijd gedaald is.
Limburg, Drenthe en Gelderland voeren procentueel gezien de lijst aan. Inwoners van die provincies gebruiken tegenwoordig 26 tot 28 procent minder gas in vergelijking met vijf jaar geleden. Die hoge procentuele besparing is logisch, stelt Independer, omdat inwoners van Limburg en Drenthe vijf jaar geleden het meeste gas verbruikten.
Bron: IndependerHogere gasprijs stimuleert zuinig gebruik
Er zijn meerdere factoren die kunnen bijdragen aan het lagere gasverbruik van Nederlanders. Zo is de gasprijs sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne flink gestegen, wat veel huishoudens in de portemonnee gemerkt hebben als ze in de afgelopen jaren een nieuw gascontract moesten afsluiten.
Die hogere prijzen hebben veel mensen doen beseffen waar ze gas voor gebruiken, en hoe ze op hun gasverbruik kunnen besparen om de financiële pijn te verzachten.
Door de gestegen gasprijzen zijn ook meer Nederlanders overgestapt op alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. De (hybride) warmtepomp en airco zijn populairder geworden, ook mede door overheidssubsidies voor verduurzaming.