- De gasprijs klom dinsdag op groothandelsmarkten in Europa naar 96 euro per MWh, van 80 euro een dag eerder.
- De scherpe daling eind 2021 bleek maar van korte duur. Op oudejaarsdag lag de gasprijs nog op 65 euro.
- Met beperkte gasleveringen uit Rusland en mogelijk kouder weer op komst, nemen de zorgen over de gasvoorraad weer toe.
- Lees ook: Van het gas af met slecht geïsoleerde woning door warmtepomp van Vattenfall: dit moet je weten over terugverdientijd bij prijskaartje van €10.000 tot €15.000
De Europese aardgasprijs ging dinsdag verder omhoog, na de opmars een dag eerder. Na de sterke prijsdaling aan het einde van 2021 lijken de zorgen over de krappe Europese gasvoorraad weer toe te nemen door de beperkte gasleveringen vanuit Rusland. Ook de verwachting van kouder winterweer in Europa drijft de prijs op.
De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, steeg tot 96 euro van rond 80 euro een dag eerder.
Eind 2021 daalden de gasprijzen. Op het dieptepunt op oudjaarsdag lag de prijs nog rond 65 euro. Daarmee ligt de gasprijs overigens nog flink hoger dan een jaar geleden.
Dinsdag stroomde er opnieuw geen gas via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Wel stroomde er volgens netbeheerder Gascade voor de vijftiende dag op rij gas via de pijpleiding oostwaarts naar Polen. De Russische president Vladimir Poetin zei vorige maand al dat Duitsland Russisch gas aan Polen en Oekraïne doorverkoopt, waarbij hij de Duitse gasimporteurs de schuld gaf van de torenhoge prijzen.
Frankrijk zet in op extra stroom uit kolencentrales, vanwege onderhoud bij kerncentrales
Frankrijk overweegt energieproducenten in staat te stellen meer steenkool te stoken. De nationale netbeheerder heeft namelijk gewaarschuwd voor mogelijke stroomtekorten wanneer het lang koud wordt en er onvoldoende windenergie beschikbaar is. Momenteel ligt een ongewoon hoog aantal Franse kernreactoren stil vanwege onderhoud, net voor de koude wintermaanden.
Vorige maand legde de grootste elektriciteitsleverancier van Frankrijk vier kernreactoren stil vanwege veiligheidsredenen. Er waren gebreken ontdekt bij pijpleidingen voor het veiligheidssysteem van de twee reactoren van de kerncentrale in het westen van het land, in de buurt van Poitiers.
Dee pijpleidingen moeten worden vervangen, waardoor de centrale tot het voorjaar moet worden stilgelegd. Een kerncentrale in het noorden van het land is ook stilgelegd omdat hetzelfde type reactoren wordt gebruikt. De stilgelegde kernreactoren zijn goed voor bijna 10 procent van de nucleaire opwekkingscapaciteit van Frankrijk.
In het land staan nog drie centrales die energie opwekken met de verbranding van steenkool. Die mogen maar een bepaald aantal uur per jaar in bedrijf zijn, om de uitstoot van CO2 te beperken. De Franse regering overweegt nu om de kolencentrales de eerste twee maanden van 2022 langer te laten branden dan de jaarlijkse limiet die in 2019 werd vastgesteld.
OPEC houdt vast aan beperkte verhoging olieproductie in februari
Olielandenclub OPEC en bondgenoten zoals Rusland zetten de oliekraan in februari weer wat meer open. De groep houdt daarmee vast aan zijn plan om de productie die tijdens de coronapandemie was stopgezet geleidelijk te herstellen, ondanks de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.
Dat hebben afgevaardigden van de olielanden laten weten aan persbureau Bloomberg. De OPEC+, zoals de groep landen ook wel wordt genoemd, zal de productie volgende maand dagelijks met 400.000 vaten verhogen, net als in de afgelopen maanden. Inmiddels hebben de landen al ongeveer twee derde van de productie herstart die ze aan het begin van de virusuitbraak hadden stopgezet.
Afgelopen jaar zijn de olieprijzen flink opgelopen. Door het economisch herstel nam de vraag naar olie in rap tempo toe, terwijl de grote olieproducerende landen weigerden om in een keer flink meer olie uit de grond te gaan halen. In plaats daarvan is gekozen voor een geleidelijk proces, met telkens kleine productieverhogingen.
Vandaar ook dat automobilisten in Nederland waarschijnlijk nog langere tijd te maken zullen hebben met hoge prijzen aan de pomp. De adviesprijs voor een liter benzine ligt inmiddels al maanden boven de 2 euro per liter.
Deskundigen hadden al verwacht dat de OPEC+ dinsdag niet zou afwijken van de ingeslagen weg. Ze wijzen er al langer op dat de grote olielanden op deze manier de olieprijzen op niveau proberen te houden. Daarbij is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk zoveel extra olie geproduceerd gaat worden als beloofd. OPEC-leden als Angola en Nigeria hebben soms grote moeite om hun productiedoelstellingen te halen.
De OPEC en bondgenoten rekenen er wel op dat ze met hun oliewinning komende tijd aan de toenemende mondiale vraag naar olie kunnen voldoen. Er wordt zelfs gemikt op een beperkt aanbodoverschot, al pakt dat overschot volgens de laatste inschatting minder ruim uit dan eerder aangenomen.
Toch is de keuze om door te gaan met het verder opvoeren van de olieproductie ook niet zonder risico voor de olielanden, gezien de opmars van omikron. In de Verenigde Staten zijn afgelopen week bijvoorbeeld duizenden vluchten geannuleerd of vertraagd vanwege coronabesmettingen bij luchtvaartpersoneel en slecht weer. Als dat de komende maanden blijft gebeuren zal dit de vraag naar brandstof afremmen. Strenge coronamaatregelen in China, de grootste olieverbruiker van Azië, zouden ook zomaar op de vraag naar olie kunnen drukken, als de Chinese industriële productie veel hinder heeft van de lockdowns.
Lees meer over energie:
- Grote financier Nord Stream 2-gaspijplijn verwacht medio 2022 goedkeuring: ‘Politieke motieven zitten niet in de weg’
- 6 subsidies voor energiezuinige woning in 2022: extra bijdrage voor isolatie en warmtepomp, kortere terugverdientijd door hoge gasprijs
- Energieprijs in 2022: gas in eerste kwartaal nog steeds pakweg drie keer zo duur als in een normaal jaar