De Europese gasprijs is maandag op groothandelsmarkten verder gestegen en bevindt zich op het hoogste niveau van dit jaar. Dit heeft mede te maken met voorspellingen van kouder weer in delen van Europa, waardoor meer gas nodig is voor verwarming.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met circa 2,6 procent tot iets meer dan 48 euro per megawattuur. Vrijdag was ook al een stijging te zien, waardoor een piekniveau voor dit jaar is bereikt.

Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, wordt het volgende week kouder in West-Europa en zal dat koudere weer verder trekken naar andere delen van het continent, na de recente periode van mildere temperaturen.

Stijging gasprijs op groothandelsmarkt: dit merkt consument

Het grotere gasverbruik kan ervoor zorgen dat de Europese gasvoorraden sneller leegraken. Die voorraden zijn nu nog voor 85 procent gevuld, wat nog ongeveer 95 procent was rond deze tijd vorig jaar.

Als die voorraden aan het einde van de winter erg laag zijn, kan dat problemen opleveren met het voldoende aanvullen voor de volgende winter, mede omdat vanaf begin volgend jaar er geen Russisch gas meer naar Europa komt door pijpleidingen in Oekraïne. Dan moet Europa meer gas elders uit de wereld importeren.

Gasprijzen op de groothandelsmarkt werken direct door op de prijzen van consumenten met zogenoemde dynamische contracten. Daarbij kan de prijs op dagbasis wisselen. Voor variabele contracten staan de prijzen van gas en stroom doorgaans één maand tot drie maanden vast. De stijging van prijzen op de groothandelsmarkt werkt daar met enige vertraging door.

LEES OOK: Energiebedrijven Vattenfall, Essent en Eneco verhogen variabele prijzen van gas en stroom per 1 januari