- Gasprijzen op de groothandelsmarkt blijven dalen.
- Maandag zakte de Nederlandse prijs voor aardgas onder de 60 euro per megawattuur.
- Wat betekent dat voor consumentenprijzen? En hoe zit het met het prijsplafond voor energie?
- Lees ook: Prijsplafond voor energie: 4 dingen die je kunt doen om een idee te krijgen hoe hoog je energierekening wordt
Op groothandelsmarkten in Europa zijn prijzen voor gas verder gedaald op maandag. De gasprijs is op de Nederlandse markt tot onder de 60 euro per megawattuur gezakt. Maar wat betekent dat voor consumentenprijzen? En wat waren ‘normale prijzen’ voordat de energiecrisis uitbrak?
Handelaren op de groothandelsmarkt lijken te verwachten dat een koudegolf op korte termijn weinig impact zal hebben op de gasvoorraden van Europa. De gasopslagen zijn tot nu toe nauwelijks aangesproken door de milde weersomstandigheden in de afgelopen weken.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs maandagochtend tot iets minder dan 60 euro. Sinds het begin van het jaar is gas op groothandelsmarkten ongeveer 20 procent goedkoper geworden.
Toch is het goed om te beseffen dat prijzen op groothandelsmarkten nog altijd bijna drie keer zo hoog zijn als in de periode voordat de energiecrisis uitbrak. Dit is te zien aan de onderstaande grafiek van de groothandelsprijs.
Tot juli 2021 was sprake van een min of meer normale markt met prijzen in de groothandel tussen de 17 en 22 euro per megawattuur. De huidige gasprijzen van iets minder dan 60 euro zijn dus nog altijd pakweg drie keer zo hoog.
Hoewel de koudegolf naar verwachting tot het einde van de week zal aanhouden, blijven de gasopslagen goed gevuld. Dat komt mede door de toename van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa. Doordat de gasopslagen in China ook goed gevuld zijn, worden extra lng-leveringen omgeleid naar westerse landen.
Die extra invoer zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Europa tot het einde van de winter goed bevoorraad blijft. Dat voedt het optimisme dat Europa deze winter doorkomt zonder extreme prijspieken, rantsoenering van gas en stroomonderbrekingen.
Duurzame energiebronnen dragen ook bij aan een lager gebruik van gas voor de opwekking van elektriciteit in Europa. Zo produceerde Duitsland afgelopen zaterdag een recordhoeveelheid windenergie, terwijl het Verenigd Koninkrijk vorige week ook een record aan windenergie wist op te wekken.
Gasprijs voor consumenten in 2023
Voor consumenten is vooral relevant hoe de prijzen op de groothandelsmarkt zich verhouden tot de prijzen die ze zelf betalen. Daarbij is een aantal zaken van belang.
Voor klanten van energiebedrijven met variabele contracten geldt dat consumentenprijzen veelal eens per maand of per drie maanden worden aangepast. Daarbij baseren energieleveranciers zich op inkoopprijzen gedurende één of enkele maanden voorafgaand aan de prijsaanpassing voor hun klanten. De gemiddelde inkoopprijzen zijn dan van belang.
Wie een zogenoemd dynamisch contract heeft, krijgt in principe wel te maken met prijzen die per dag of zelfs per uur kunnen variëren, aangezien ze gekoppeld zijn aan de prijzen op groothandelsmarkten.
In algemene zin is het prijsplafond voor energie van belang in 2023. Daarbij geldt een maximale prijs van 1,45 euro per kuub tot een bepaald verbruik. Op jaarbasis gaat het om 1.200 kuub gas, maar dat wordt op een speciale manier bijgehouden. Daarover kun je hier meer lezen.
Eerder liet Business Insider zien hoe je de prijzen op de groothandelsmarkt kunt omrekenen naar consumentenprijzen. Daarbij geldt dat een groothandelsprijs van 60 euro per megawattuur overeenkomt met een kale consumentenprijs van zo'n 58,6 cent per kuub. Daar moet je voor de energiebelasting en btw nog ongeveer 59 cent bij optellen, zodat je op afgerond op ongeveer 1,18 euro per kuub uitkomt.
Wat dan nog ontbreekt, is de winstmarge die energieleveranciers rekenen. Bij aanbieders van dynamische tarieven is die standaard vrij laag. Als je bij variabele contracten van klassieke energieleveranciers uitgaat van bijvoorbeeld 15 procent marge, dan kom je uit op ongeveer 1,35 euro per kuub. Dat is dan 10 cent lager dan het maximumtarief van het prijsplafond.