- Prijzen op de groothandelsmarkt voor gas zijn in Nederland vrijdag gedaald tot iets onder de 50 euro per megawattuur.
- Dit is het laagste niveau in 17 maanden.
- Business Insider legt uit wat dit betekent voor klanten van energieleveranciers.
- Lees ook: Ligt je verbruik van gas en stroom boven de volumegrens van het prijsplafond? Zo rekenen energieleveranciers dat af
De gasprijzen op de groothandelsmarkt in Nederland zijn gedaald tot het laagste niveau in 17 maanden. Vrijdag noteerde de gasprijs voor levering in maart iets onder de 50 euro per megawattuur.
De gasprijs op de groothandelsmarkt is hiermee fors gedaald vanaf het piekniveau van 338 euro per megawattuur in augustus 2022.
In de grafiek hierboven is ook te zien dat gasprijzen op groothandelsmarkten nog wel bijna drie keer zo hoog liggen als twee jaar geleden, toen niveaus van rond de 17 euro per megawattuur normaal waren.
De relatief zachte winter en goed gevulde gasopslagen in Europa hebben ervoor gezorgd dat een extreme energiecrisis deze winter is afgewend, ondanks het wegvallen van gasleveringen uit Rusland.
Lagere gasprijs groothandel: dit is het gevolg
Voor Nederlandse huishoudens verschilt het effect van dalende gasprijzen voor de energierekening sterk. Om te beginnen geldt sinds begin dit jaar het prijsplafond voor energie, dat een maximumprijs voor huishoudens van 1,45 euro per kuub gas hanteert.
De maximumprijs geldt tot een verbruik van 1.200 kuub op jaarbasis. Voor het verbruik daarboven betaal je de marktprijs van de energieleverancier. Belangrijk is dus of energieleveranciers marktprijzen hanteren die boven of onder het niveau van het maximumtarief van het prijsplafond liggen.
Voor zogenoemde dynamische contracten geldt dat hierbij de prijzen op de groothandelsmarkt op dagbasis worden doorberekend aan consumenten. Dit betekent dat prijsdaling op de groothandelsmarkt direct voelbaar zijn, maar prijsstijgingen ook.
Eerder liet Business Insider zien hoe de 'kale gasprijs' per megawattuur op groothandelsmarkten zich verhoudt tot de prijs per kuub. Als de groothandelsprijs 50 euro per megawattuur is, komt dat neer op ongeveer 0,49 euro per kuub.
Vervolgens moeten hierbij nog wel de energiebelasting en btw van ongeveer 0,59 euro per kuub worden opgeteld. In totaal kom je dan op 1,08 euro per kuub uit. Als energieleveranciers daar nog een marge van bijvoorbeeld ruim 10 procent bovenop doen, kom je op consumentenprijzen van rond de 1,20 euro per kuub uit, dus duidelijk onder het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.
Veel energieleveranciers werken met variabele contracten, waarbij prijzen van stroom en gas eens per maand of eens per drie maanden worden aangepast. Daarbij zijn ook de gemiddelde inkoopprijzen over een langere periode van belang.
Begin dit jaar verhoogden grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Essent nog de energieprijzen voor bestaande klanten, met een verwijzing naar de duurdere inkoop in het najaar van 2022. Maar deze maand kondigden beide energieleveranciers aan dat ze de prijzen voor consumenten per 1 april verlagen.
Op 1 april gaat het tarief voor gas bij Essent omlaag naar 1,82 euro per kuub. Dit tarief ligt dus nog wel boven het niveau van het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.
Essent past de variabele tarieven eens per kwartaal aan. De nieuwe tarieven gelden daarmee tot 1 juli. Het energiebedrijf verwacht dat ongeveer de helft van de klanten met het energieverbruik boven de volumelimiet van het prijsplafond uitkomt. Zij hebben dus direct baat bij de verlaging van de contractprijzen.
Bij Vattenfall betalen bestaande klanten zonder korting vanaf 1 april 1,83 euro per kubieke meter voor gas. Ook dit is nog hoger dan het prijsplafond.