- De gasprijzen blijven nog jarenlang torenhoog, zo schrijft De Telegraaf op basis van een analyse van Rabobank.
- “Dat betekent dat bedrijven moeten wennen aan het feit dat zij gedurende een lange periode moeten produceren met hoge energiekosten”, schrijft de bank in de analyse.
- Rabobank noemt een aantal manieren waarop bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden.
- Lees ook: Kabinet wil naar verluidt de helft van de gestegen energiekosten van het mkb vergoeden, tot een maximum van €160.000
Bedrijven die het financieel zwaar hebben door de hoge energielasten wacht een slechte prognose. De gasprijzen blijven namelijk nog jarenlang torenhoog, zo schrijft De Telegraaf op basis van een analyse van Rabobank.
De bank baseert zich op de prijzen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs die nu worden betaald voor gas dat pas in 2025 geleverd wordt. Deze liggen op drie keer het niveau van januari vorig jaar.
“Dat betekent dat bedrijven moeten wennen aan het feit dat zij gedurende een lange periode moeten produceren met hoge energiekosten”, schrijft Rabobank in de analyse. De steunpakketten van de overheid, waaronder de nog officieel aan te kondigen reddingsboei voor het mkb, zorgen namelijk maar tijdelijk voor verlichting.
Voor consumenten komt er per 1 januari 2023 een energieplafond. Voor gas betalen huishoudens dan maximaal 1,45 euro per kuub en voor stroom maximaal 0,40 euro per kWh. Deze tarieven zijn inclusief de energiebelasting, ODE-belasting en btw; ze gelden tot een bepaalde verbruikslimiet.
'Bedrijven moeten zich voorbereiden'
Omdat de steunmaatregelen van de overheid slechts kortdurende verlichting kunnen bieden, moeten bedrijven zich "voorbereiden op langer durende hoge energieprijzen", schrijft Rabobank. Stilzitten is dus geen optie.
De bank noemt een aantal mogelijkheden voor bedrijven. Zo kunnen ze de hogere energielasten proberen door te berekenen aan hun klanten. Ook kunnen (met name grotere) ondernemingen de productie verplaatsen naar landen waar energie minder duur is. Door energie op een gunstig moment in te kopen, valt er soms ook te besparen.