- De Europese gasprijzen gleden dinsdag omlaag na herstel van Russische gasleveringen via Oekraïne.
- Een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt zakte met bijna 11 procent naar 75,50 euro, waar deze prijs in december piekte op 180 euro.
- De Russische leveringen via Polen en Duitsland zijn echter nog opgeschort en de spanningen rond Oekraïne blijven oplopen.
- Lees ook: 6 dingen die je moet weten over de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2
De Europese aardgasprijzen gingen dinsdag hard omlaag. De daling volgde op een herstel van de Russische gasleveringen aan Europa via een belangrijke route door Oekraïne.
De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte met bijna 11 procent tot 75,50 euro. In december piekte de gasprijs nog op meer dan 180 euro per megawattuur.
Handelaren reageerden op gegevens van netbeheerder Eustream die aantoonden dat de Russische gasleveringen aan Slowakije via het Velke Kapusany-interconnectiepunt aan de grens met Oekraïne, weer op een normaal niveau liggen.
Deze extra Russische bevoorrading zet de gasprijzen onder druk. Ook het zachte winterweer remt de vraag naar gas. De aankomst van verschillende schepen met ladingen vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Europese havens drukt eveneens de prijs.
De Russische gasleveringen via Polen naar Duitsland blijven echter nog altijd opgeschort en de geopolitieke spanningen over Oekraïne lopen nog steeds hoog op. President Vladimir Poetin heeft een grote troepenmacht samengetrokken bij de Oekraïense grens en de Verenigde Staten houden rekening met een Russische inval.
EU bezig met regelen noodleveringen
Rusland wil dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en garandeert dat Oekraïne geen lid wordt van het westerse bondgenootschap.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega Antony Blinken voeren dinsdag telefonisch overleg over de kwestie. Poetin sprak deze week al met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en heeft dinsdag een ontmoeting met de Hongaarse leider Viktor Orbán.
De Europese Unie heeft ondertussen al met andere gasleveranciers, zoals de VS, Qatar en Azerbeidzjan, gesproken over noodleveringen als de spanningen rond Oekraïne escaleren en Rusland zou besluiten de gaskraan helemaal dicht te draaien. Rusland is echter zelf ook erg afhankelijk van de export van aardgas en olie en zal dat volgens experts niet snel doen.
Lees meer over energieprijzen:
- Hoge gasprijzen zorgen ervoor dat bedrijven op zoek gaan naar alternatieven: zon en wind, maar ook kolen
- Variabele energieprijzen vaak niet vindbaar op sites van energieleveranciers: hier vind je een overzicht van de verschillen in januari 2022
- Energierekening: zo groot zijn de prijsverschillen tussen aanbieders van gas en stroom bij start van 2022 – vergelijken loont meer dan ooit