- Op financiële markten is vooral bij grondstoffen en valuta een reactie te bespeuren op de politieke onrust in Rusland.
- Markten reageren op de verhoogde geopolitieke onzekerheid als gevolg van de mislukte couppoging van het huurlingenleger Wagner Group.
- Olie- en gasprijzen stijgen, terwijl de Russische roebel verzwakt tegenover de euro en de dollar.
- Lees ook: Wagner Group nog steeds in Oekraïne, volgens adviseur van Oekraïense president
Op financiële markten reageren vooral de prijzen van grondstoffen en valuta op de gefnuikte opstand van het huurlingenleger Wagner Group afgelopen weekend in Rusland. Hoewel de militaire situatie in Rusland zondag is gestabiliseerd, schatten analisten in dat de geopolitieke onzekerheid is toegenomen in Rusland, dat een grote producent is van olie en gas.
De gasprijs op de Europese groothandelsmarkt ging maandag flink omhoog in navolging van de kortdurende muiterij van het Russische huurlingenleger Wagner Groep afgelopen weekend. De opstand wordt op de gasmarkt gezien als een mogelijk risico voor de gasleveringen van Rusland aan Europa.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de gasprijs met ruim 13 procent tot bijna 37 euro per megawattuur. De Russische gasleveringen aan Europa zijn vanwege de oorlog in Oekraïne sterk geslonken, maar er komt nog wel altijd veel gas naar Europa via onder meer pijpleidingen door Oekraïne.
De opstand van de Wagner Group roept vragen op bij gashandelaren over de betrouwbaarheid van die Russische gasleveringen.
De Europese gasprijs is deze maand met ongeveer 30 procent gestegen door verstoringen van gasleveringen uit Noorwegen vanwege onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden en installaties. Verder stuwde het warme weer de vraag naar stroom voor airconditioners en ventilatoren. Ook is er toenemende concurrentie voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit Azië vanwege een hittegolf in die regio.
Risico stijgende olieprijs door politieke onrust in Rusland
Maandag stegen ook olieprijzen, zij het dat de toename beperkt bleef. Een vat Brent-olie werd 0,3 procent duurder op 74 dollar.
Analisten van adviesbureau Rystad Energy schreven zondag in een rapport dat het geopolitieke risico van interne instabiliteit in Rusland is toegenomen.
Volgens energie-expert Jorge Leon Rystadt zorgen geopolitieke crises bij grote olieproducenten gemiddeld voor een stijging van 8 procent van olieprijzen in de vijf dagen na de start van de crisis. Hij verwijst daarbij naar voorbeelden zoals de invasie van Koeweit door Irak in 1990 en de Russische inval in Oekraïne van februari 2022.
In Rusland blies Wagner-leider Jevgeni Prigozhin afgelopen zaterdag op het nippertje een militaire confrontatie af, toen hij besloot zijn troepen die richting Moskou waren opgerukt, terug te trekken. Op korte termijn lijkt het gevaar van escalatie van een intern conflict in Rusland afgewend, maar de politieke situatie blijft onzeker.
Als het aanbod van olie en gas uit Rusland wordt verstoord door politieke conflicten en energieprijzen stijgen, kan dit uiteindelijk ook weer invloed hebben op de inflatie in westerse landen.
Lees ook: Poetin komt verzwakt tevoorschijn uit de confrontatie met Wagner-leider Prigozjin – die moet nu wel voor z’n leven vrezen, volgens een militair strateeg
Russische roebel fors omlaag
De Russische roebel is maandag ten opzichte van de dollar gezakt naar het laagste punt sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. Voor één dollar krijg je meer dan 85 roebels.
Ook tegenover de euro heeft de roebel terrein verloren. Voor een euro krijg je momenteel ruim 92 roebel. Een jaar geleden was dat nog 55 roebel per euro.
Analisten wijzen op de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de couppoging van de Wagner Group. Daardoor is de positie van president Vladimir Poetin verzwakt.