- Gasprijzen op de groothandelsmarkt zijn maandag verder gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2021.
- Die daling werkt uiteindelijk ook door op de gasprijs die consumenten betalen.
- Of en op welk moment je van lagere gasprijzen profiteert, hangt af van je soort energiecontract.
- Lees ook: Vast energiecontract: zo hoog zijn prijzen gas en stroom die 6 maanden tot 1 jaar vaststaan
Gasprijzen blijven dalen op groothandelsmarkten. Dat betekent dat er voor consumenten ook steeds meer te kiezen is, zeker nu vaste contracten voor energie terugkomen op de markt. Het is wel lastig om een keuze te maken, omdat het nog erg onzeker is hoe de ontwikkeling van energieprijzen komende winter zal zijn.
De prijs van gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs is maandag onder de 40 euro per megawattuur gedaald. Dat is de laagste prijs sinds augustus 2021.
De daling van zo’n 7 procent is ingegeven door gunstig nieuws over de gasvoorraden in Europese landen. Die zijn aan het einde van de winter nog voor meer dan de helft gevuld, omdat de winter zacht was. Dat betekent dat Europese landen deze zomer minder gas hoeven in te kopen om de gasopslagen weer te vullen voor de komende winter.
Vorig jaar steeg de gasprijs hard als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de spanningen rond de gasleveringen van Rusland naar Europa. Die zijn inmiddels vrijwel stilgelegd. In augustus vorig jaar kostte een megawattuur gas even meer dan 300 euro.
Gasprijs op de consumentenmarkt: dynamisch contract, vast contract of variabele prijs
Voor Nederlandse huishoudens verschilt het effect van dalende gasprijzen voor de energierekening sterk. Om te beginnen geldt sinds begin dit jaar het prijsplafond voor energie, dat een maximumprijs voor huishoudens van 1,45 euro per kuub gas hanteert.
De maximumprijs geldt tot een verbruik van 1.200 kuub op jaarbasis. Voor het verbruik daarboven betaal je de marktprijs van de energieleverancier. Belangrijk is dus of energieleveranciers marktprijzen hanteren die boven of onder het niveau van het maximumtarief van het prijsplafond liggen.
Voor zogenoemde dynamische contracten geldt dat hierbij de prijzen op de groothandelsmarkt op dagbasis worden doorberekend aan consumenten. Dit betekent dat prijsdalingen op de groothandelsmarkt direct voelbaar zijn, maar prijsstijgingen ook.
Eerder liet Business Insider zien hoe de 'kale gasprijs' per megawattuur op groothandelsmarkten zich verhoudt tot de prijs per kuub. Als de groothandelsprijs 40 euro per megawattuur is, komt dat neer op ongeveer 0,39 euro per kuub.
Vervolgens moeten hierbij nog wel de energiebelasting en btw van ongeveer 0,59 euro per kuub worden opgeteld. In totaal kom je dan op 0,98 euro per kuub uit. Aanbieders van dynamische tarieven zouden rond dit niveau moeten uitkomen, als de groothandelsprijzen rond de 40 euro per megawattuur bedragen.
Energieleveranciers die met variabele prijzen of vaste contracten werken en die gas over een langere periode inkopen, rekenen doorgaans een extra marge vanwege de inkooprisico's. Stel dat die 10 procent is, dan kom je op consumentenprijzen van rond de 1,20 euro per kuub uit. Dat is duidelijk lager dan het prijsplafond van 1,45 euro per kuub.
Tot begin 2022 was het zo dat energieleveranciers met ‘variabele’ contracten de prijzen van stroom en gas standaard elk halfjaar aanpasten. Meestal was dat op 1 januari en 1 juli. Maar door de enorme schommelingen van energieprijzen zijn aanbieders hiervan afgestapt. Een ‘variabel’ contract betekent nu veelal dat prijzen één keer per maand of één keer per drie maanden worden aangepast.
Nieuwe vaste contracten werden afgelopen jaar steeds minder aangeboden, maar op dat vlak is sprake van een omslag. Er zijn sinds kort een aantal aanbiedingen om prijzen voor stroom en gas voor zes maanden tot 1 jaar vast te zetten.
Business Insider maakte afgelopen week een overzicht van prijzen die gehanteerd worden voor vaste contracten. De laagste gasprijs voor 6 maanden vast ligt momenteel op 1,25 euro per kuub.
Dit maakt de keuze voor huishoudens momenteel best ingewikkeld. Wie nu van de daling van groothandelsprijzen wil profiteren, merkt dat het snelst met een dynamisch contract, waarbij prijzen dagelijks worden aangepast. Als prijzen echter in het najaar gaan stijgen, merk je dat ook meteen.
Bij variabele contracten met prijsaanpassingen die één keer per maand of één keer per drie maanden worden doorgevoerd, duurt het wat langer voordat je de daling van groothandelsprijzen merkt. Maar je hebt daar vervolgens ook één tot drie maanden profijt van.
Bij vaste contracten speelt de vraag mee of je denkt dat prijzen momenteel op bodemniveaus liggen. Dat is echter pas achteraf goed vast te stellen. Als je denkt dat prijzen niet veel verder kunnen dalen, kan het vastleggen van de prijs voor zes maanden of een jaar interessant zijn. Je hebt dan voor langere tijd zekerheid. Mochten energieprijzen echter nog verder zakken, dan mis je daar het voordeel van.