- De gascrisis van 2022 heeft een onbedoelde meevaller opgeleverd voor diverse landen in de Europese Unie: onder meer Nederland en Duitsland wisten hun CO2-uitstoot te verlagen.
- Er moet echter nog een forse inspanning worden geleverd om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 op nul te krijgen.
- Analisten van ABN AMRO signaleren dat veel EU-landen nog achter lopen op hun reductiedoelen.
- Lees ook: Europese Commissie komt met nieuwe regels om greenwashing van bedrijven tegen te gaan
Diverse Europese landen slaagden er afgelopen jaar in om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te verlagen. Dat kwam echter voor een groot deel door de gascrisis als gevolg van het conflict met Rusland rond de oorlog in Oekraïne. De Europese Unie werd hierdoor gedwongen om fors te besparen op zijn gasverbruik.
Een totaalcijfer over 2022 voor de uitstoot van broeikasgassen in de EU is nog niet bekend, maar Nederland rapporteerde onlangs een daling van 9 procent over afgelopen jaar. Duitsland meldde een daling van 1,9 procent.
Om de energietransitie naar een koolstofarme economie te laten slagen, moet er echter veel meer gebeuren. Kijk je op mondiaal niveau, dan is er afgelopen jaar bijvoorbeeld 37 miljard ton CO2 uitgestoten. Daarmee zijn we hard op weg om de aarde meer dan 1,5 graad te laten opwarmen, vergeleken met de pre-industriële periode.
Hoe past Europa in dit plaatje? Analisten van ABN AMRO publiceerden deze week een rapport over de stand van zaken, waarbij is gekeken wat er moet gebeuren in de EU om het doel te halen van nul uitstoot in 2050. Dat is weergegeven in de onderstaande grafiek.
In de grafiek is te zien dat de CO2-uitstoot van de Europese landen is gedaald van een circa 3,5 miljard ton per jaar in 2010 naar het huidige niveau van zo'n 2,7 miljard ton op jaarbasis. Dat moet naar nul in 2050. De rode lijn laat zien hoe groot die uitdaging is.
"Al met al getuigen de uitstoottrends binnen de EU dus niet direct van een structureel reductiepad in de emissies", schrijven de analisten van ABN AMRO. "De emissies zijn in veel EU-landen ten opzichte van 1990 weliswaar gedaald, maar de grilligheid in de golfbewegingen van de emissies is jaarlijks nog relatief groot. Daardoor lopen per saldo nog veel EU-landen achter op hun CO2-reductiedoelen."
De vier grootste CO2-uitstoters in Europa zijn Duitsland, Polen, Italië en Frankrijk. Nederland staat op plaats zes.