Het besluit van het kabinet om de gaswinning in Groningen terug te schroeven raakt Shell als mede-aandeelhouder van de NAM.
Financieel bestuurder Simon Henry gaf donderdag aan dat Shell hierdoor 60 duizend vaten olie-equivalent per dag minder produceert in het eerste kwartaal van 2014, vergeleken met een jaar eerder.
Shell telt de productie in olie-equivalent, waarbij de basisproductie wordt omgerekend naar een standaard olievat van 159 liter.
Gaskraan gedeeltelijk dicht
Minister Kamp van Economische Zaken besloot deze maand de Groningse gaskraan dicht te draaien na de aanhoudende aardbevingen in de provincie. In 2014 en 2015 mag er in Groningen hooguit 42,5 miljard kuub gas worden gewonnen en 40 miljard kuub in 2016. Daarna wordt de gaswinning opnieuw bekeken.
Om de risico’s te beperken, wordt de gaskraan bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, voor 80 procent dichtgedraaid. “Helemaal dicht kan niet”, zegt Kamp. “Als we minder gas winnen, kunnen we in bepaalde omstandigheden toch snel gas nodig hebben. Bijvoorbeeld op bijzonder koude dagen als er ineens extra aardgas nodig is. Dat kan alleen uit de boorputten bij Loppersum komen. Dus die moeten open blijven.”
Doordat er minder gas wordt gewonnen stroomt er dit jaar 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een 1 miljard euro minder.
Tegenslag voor Shell
Ook voor Shell betekent het dus minder inkomsten, omdat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) minder gas mag winnen. Shell is voor 50 procent eigenaar van de NAM, de andere helft is in handen van het Amerikaanse ExxonMobil.
De NAM moet van minister Kamp tevens een bijdrage leveren aan het leefbaarder maken van het gebied rond Loppersum en de Groningers meer economisch perspectief te bieden. Het gaat om 144 miljoen euro per jaar. De provincie draagt bijna 58 miljoen euro bij.
Het is niet de enige tegenslag voor Shell, dat de winst in de laatste drie maanden van vorig jaar scherp af zag nemen. Lees daarover ook de analyse van Z24's Jeroen de Boer.
Onder meer door onderhoudswerkzaamheden en het verlies van een licentie, rekent het bedrijf in totaal op een productie die 265 duizend vaten per dag lager is in de eerste maanden van dit jaar. Op een dagproductie die wereldwijd rond de drie miljoen vaten per dag ligt, tikt dat behoorlijk aan.
Lees ook
Shell in de penarie: 7 grafieken
Shell's Ben van Beurden: 'Ik wil geen droge bronnen'
Shell paait beleggers met hoger dividend, na winstalarm
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl