- Nederland heeft voor 1 november 80 procent van de gasvoorraden gevuld, dat zegt het ministerie van Economische Zaken.
- Hiermee voldoet Nederland aan het Europese ‘vuldoel’, de minimale hoeveelheid gas die we in opslag moeten hebben voor de winter.
- Maar het gas dat nu wordt aangekocht is erg duur, wat de prijzen deze winter verder kan opdrijven, waarschuwen experts.
- Lees ook: Gasprijs blijft torenhoog – lage waterstand zorgt voor krapte bij aanvoer kolen
Nederland ligt op schema om het Europese ‘vuldoel’ van de gasvoorraden van 80 procent te halen voor 1 november, dat zegt het ministerie van Economische Zaken.
Volgens deskundigen Gerben Hieminga van ING en Jilles van den Beukel van The Hague Center of Strategic Studies, verloopt de aanvoer van vooral vloeibaar gemaakt aardgas (lng) boven verwachting, al is dit tegen hoge prijzen.
De deskundigen zitten niet op één lijn over het al dan niet verder aanvullen van de gasvoorraden, wat het risico op een eventueel gastekort in de winter kan verkleinen. Het kabinet wil dit volgens ingewijden bereiken door bedrijven meer financiële steun te geven om zo prijsrisico’s af te dekken.
Waar Van den Beukel tot nu toe vindt dat het kabinet op dit gebied goed handelt, is hij er nog niet zo zeker van dat het nu verder aanvullen van de voorraden een goede beslissing is, omdat dit de prijzen verder zou kunnen opdrijven.
"Normaal gesproken is het: hoe meer in de opslag, hoe beter. Maar nu denkt iedereen daar anders over. Meer zou mooi zijn, maar misschien niet ten koste van alles. Je kunt ook eerst kijken hoe dingen zich ontwikkelen, want het is nu heel erg duur om in te kopen. En wat is leveringszekerheid waard als het gas te duur is voor bedrijven en consumenten?"
ING-econoom Hieminga is het hier niet mee eens, mede omdat volgens hem de prijs door veel verschillende aspecten wordt bepaald. "Zo lang je voorraden kunt vullen, doe dat dan ook", is zijn standpunt. "Het kost de overheid relatief weinig aan steun om de onzekerheid bij partijen weg te nemen zodat ze hun opslag tot boven de 80 procent vullen, terwijl het de overheid relatief veel kost als er eenmaal tekorten zijn."
Omdat de vraag dan veel hoger zal zijn dan nu, zal de prijs dat ook zijn. Dan is het volgens Hieminga ook realistisch dat de overheid bedrijven en burgers meer moet gaan compenseren voor de gestegen kosten dan nu het geval is. "Dan heb je het over miljarden", denkt hij. Ook zal de verminderde economische activiteit bij zo'n tekort fors geld kosten.
De vulgraad van de Nederlandse gasopslag ligt nu op zo'n 70 procent. De Tweede Kamer vraagt al langer om het verder opvullen van de opslagen. Het Europese doel van 80 procent wordt dan ook nadrukkelijk als minimum gezien.