• De gasprijzen zijn de laatste weken explosief gestegen en dat zal volgend jaar te merken zijn op je energierekening, als je een variabel contract hebt.
  • Demissionair Wopke Hoekstra van Financiën kondigde donderdagmiddag aan mogelijk in te grijpen om te voorkomen dat de energierekening te sterk omhoog schiet.
  • Business Insider zet de voor- en nadelen van een variabel, 1-jarig of 3-jarig energiecontract op een rij.

Door gastekorten, het economisch herstel na de coronacrisis en hogere emissierechten die leveranciers moeten betalen, stijgen de gasprijzen naar ongekende hoogte.

Niemand weet waar de explosieve stijging van de afgelopen weken precies gaat eindigen, maar experts verwachten dat de prijzen nog verder omhoog zullen gaan met de winter op komst.

Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën zei donderdag tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022 dat hij denkt dat het kabinet “een ingreep zal moeten” doen om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoog schiet, meldt persbureau ANP.

Volgens Hoekstrawil het kabinet “doen wat nodig is”, maar concrete maatregelen heeft Hoekstra nog niet aangekondigd. Die moeten de komende weken verder uitgewerkt worden. Hij zei donderdagmiddag dat het nog niet zo simpel is “om een echt goed doordachte oplossing te vinden.”

Voor iedereen die zijn energiecontract niet voor langere tijd heeft vastgezet, loont het de moeite goed alle opties te overwegen om zo min mogelijk de dupe te worden van het dure gas. De keuze bestaat uit een variabel contract, de prijs voor 1 jaar vastzetten of voor meerdere jaren, vaak 3 jaar.

Business Insider zet alle mogelijkheden op een rij voor een gemiddeld huishouden dat volgens Milieu Centraal op jaarbasis 1.239 kubieke meter (m3) gas verbruikt en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit.

Daarbij moeten worden aangetekend dat veel energieleveranciers even moeilijk raad weten met de situatie en hun aanbiedingen tijdelijk hebben ingetrokken.

Lees ook: Energieleveranciers beperken aanbiedingen voor stroom en gas drastisch, uit angst voor verlies bij stijgende inkoopprijzen

Variabel contract: aanpassing per 1 januari en 1 juli

Momenteel heeft zo'n 44 procent van de huishoudens een variabel contract, meldt de Consumentenbond aan de NOS. Momenteel is een variabel contract volgens Gaslicht.com nog fors voordeliger dan een vast contract met een looptijd van een jaar en vaak ook voordeliger dan een contract met een looptijd van drie jaar.

Maar energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Gevreesd wordt daarom dat de energieprijzen die berekend worden aan consumenten vanaf 1 januari fors omhoog gaan. Mogelijk tot wel honderden euro's meer op jaarbasis.

Experts zijn verdeeld over de vraag of het wijs is nu een variabel contract te behouden of af te gaan sluiten als je huidige een- of meerjarige contract afloopt. Volgens de Consumentenbond is het niet nodig nu in paniek te raken. "Je kunt beter voorlopig variabel zitten en afwachten in plaats van je halsoverkop aan een jaarcontract te binden", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Tomas Bleker van prijsvergelijkingswebsite Pricewise zegt juist dat het met de verwachte verdere prijsstijgingen beter is om de prijs die je betaalt nu voor een jaar vast te leggen.

Selectie uit huidig aanbod variabel contract voor onbepaalde tijd voor gemiddeld huishouden (1.239 m3 gas en 2.741 kWh elektriciteit) volgens gaslicht.com:

  • Vattenfall: 1.732 euro per jaar
  • Delta Energie: 1.767 euro per jaar
  • Oxxio: 1.802 euro per jaar
  • Essent: 2.036 euro per jaar
  • Eneco: 2.671 euro per jaar

Energieprijzen 1 jaar vastzetten

Met een 1-jarig contract weet je ongeacht de verdere prijsontwikkelingen op de energiemarkten wat je de komende 12 maanden gaat betalen. "Het voelt tegenstrijdig omdat de prijs zo hoog is, maar zo voorkom je erger", zegt Tomas Bleker van Pricewise daarover tegen de NOS. Maar ook als de variabele energieprijzen op 1 januari explosief omhoog gaan, zal je niet meer gaan betalen.

Bij overstappen van leverancier ontvang je vaak ook een welkomstpremie. Het risico is wel dat de gasprijzen na de winter weer omlaag gaan en jij dan niet meeprofiteert van de daling.

Selectie uit huidig aanbod eenjarig contract voor gemiddeld huishouden (1.239 m3 gas en 2.741 kWh elektriciteit) volgens gaslicht.com:

  • Vattenfall: 2.792 euro per jaar
  • Delta Energie: 3.268 euro per jaar
  • Eneco: 3.280 euro per jaar
  • Oxxio: 3.323 euro per jaar

Prijs stroom en gas 3 jaar vastleggen

De prijzen voor een 3-jarige contracten liggen lager dan die voor een 1-jarig contract. Als je nu zo'n meerjarig contract afsluit ben je ook voor langere tijd van eventuele keuzestress af. Maar met de huidige hoge gasprijzen is het volgens de meeste experts onverstandig je daar nu voor drie jaar op vast te pinnen, al bestaat natuurlijk altijd het risico dat de gasprijzen nog verder door zullen stijgen. Ook ontvang je bij het afsluiten van zo'n meerjarig contract maar een keer een welkomstpremie, terwijl je dat bij een jaarcontract elk jaar krijgt.

Sowieso lijkt het raadzaam eerst nog af te wachten met welke maatregelen het kabinet komt alvorens je voor meerdere jaren te binden aan een energiecontract.

Selectie uit huidig aanbod driejarig contract voor gemiddeld huishouden (1.239 m3 gas en 2.741 kWh elektriciteit) volgens gaslicht.com:

  • Oxxio: 2.628 euro per jaar
  • Delta Energie: 2.635 euro per jaar

LEES OOK: Zo hard gaan de prijzen voor stroom en gas omhoog – en de winter moet nog beginnen