• De variabele prijzen van stroom en gas zijn begin september weer een stuk hoger dan een maand eerder.
  • Het standaardtarief voor een kuub gas bedraagt voor nieuwe klanten momenteel gemiddeld 3,77 euro en een kWh stroom kost gemiddeld 86 eurocent.
  • Maar de verschillen tussen aanbieders zijn groot: wie een overstap overweegt, moet goed alle tarieven en voorwaarden naast elkaar leggen.
  • Lees ook: Nederland aan kop bij gasprijs voor consumenten in Europa – in het VK is stroom extreem duur

De energieprijzen op de groothandelsmarkten in Europa bereikten eind augustus een piekniveau en zijn in september wat teruggezakt. Maar consumenten die een nieuw gas- en stroomcontract afsluiten, moeten in september per saldo flink meer betalen voor gas en stroom vergeleken met augustus. Hierbij zijn er wel grote verschillen tussen aanbieders.

Energie neemt met de winter op komst een enorme hap uit het huishoudbudget. Hoe hard die klap aankomt, hangt echter sterk af van individuele omstandigheden: verbruik je relatief veel of weinig gas en stroom? Hoe goed is een woning geïsoleerd? En heb je zonnepanelen waarmee je deels zelfvoorzienend bent wat betreft de stroomopwekking?

Verder speelt mee dat het lastig is om een goed totaalbeeld te krijgen van prijsverschillen, omdat energieleveranciers voor bestaande klanten vaak afwijkende, lagere prijzen hanteren vergeleken met de prijzen die nieuwe klanten voorgeschoteld krijgen

Toch geven de prijzen voor nieuwe klanten wel een indicatie van het tempo van de prijsstijgingen van stroom en gas. En je ziet hiermee waar je tegenaan kunt lopen, als je overstapt naar een andere energieleverancier.

Business Insider heeft met behulp van prijzen van stroom en gas die zijn aangeleverd door de site Energievergelijk.nl, gekeken hoe het staat met de ontwikkeling van variabele leveringstarieven voor nieuwe klanten tussen augustus en september. Daaruit blijkt dat er de afgelopen weken opnieuw forse prijsstijgingen hebben plaatsgevonden.

Tot begin dit jaar was het zo dat variabele prijzen voor stroom en gas bij de meeste energieleveranciers standaard in januari en juli werden aangepast. Maar door de ongekende prijsschommelingen op groothandelsmarkten passen energieleveranciers de prijzen voor consumenten veel vaker tussentijds aan.

Gasprijs extreem hoog voor nieuwe klanten

Uit de data van Energievergelijk.nl blijkt dat de gemiddelde gasprijs voor nieuwe klanten in augustus nog 2,88 euro per kuub bedroeg (inclusief belastingen), maar dat de gasprijs in september is gestegen tot gemiddeld 3,77 euro per kuub. Dat is een plus van ruim 30 procent in een maand tijd!

In de onderstaande tabel zijn de variabele leveringstarieven voor gas per aanbieder te zien voor nieuwe klanten, inclusief belastingen. Het gaat hier om de tarieven begin augustus en begin september 2022.

De individuele prijsverschillen zijn ook in september groot en variëren van iets meer dan 2 euro per kuub tot meer dan 4,70 euro per kuub. Bij een jaarlijkse gasverbruik van 1.200 kuub komt een prijsverschil van bijvoorbeeld 2,60 euro per kuub in theorie neer op 3.480 euro.

Maar let wel: dit zijn variabele prijzen, dus een energieleverancier die de ene maand nog een scherp tarief biedt, kan dat de maand erna zo fors opschroeven.

Ook de stroomprijzen zijn in september verder gestegen. In augustus bedroeg het enkeltarief per kWh voor nieuwe klanten gemiddeld 64 eurocent; in september ligt het gemiddelde leveringstarief op 86 eurocent voor nieuwe contracten, zonder kortingen. Ook dit is een stijging van ruim 30 procent.

In de tabel hieronder vind je de enkeltarieven per kWh voor nieuwe klanten bij contracten met variabele prijzen, inclusief belastingen.



Uit de data van Energievergelijk.nl blijkt dat consumenten die een nieuw contract af willen sluiten, ook voor stroom goed moeten kijken naar de prijzen van de verschillende aanbieders. De laagste prijzen liggen rond de 0,50 euro per kWh, de hoogste boven de 1,30 euro per kWh.

Neem je een prijsverschil van 70 eurocent per kWh en een jaarverbruik van 2.400 kWh als uitgangspunt, dan gaat het theoretisch om kostenverschillen van zo'n 1.700 euro op jaarbasis. Maar zoals gezegd: prijzen per aanbieder kunnen snel veranderen.

Verder moet je als bestaande klant goed kijken welk tarief je zelf betaalt. Energieleveranciers geven trouwe klanten vaak kortingen in de tarieven. De vraag is dan of je wel echt voordeliger uit bent als je overstapt en een nieuw contract afsluit bij een andere leverancier.

Ook is het in de huidige onzekere markt goed opletten op de financiële stabiliteit van vooral kleinere aanbieders. Afgelopen jaar vielen er al diverse kleine partijen om door de snelle stijging van energieprijzen. Het kan geen kwaad om aan een prijsstunter te vragen hoe het zit met de financiële soliditeit van de onderneming.

LEES OOK: Voorkom hoge eindafrekening voor energie: bepaal in 3 stappen of je termijnbedrag omhoog moet door hoge prijzen stroom en gas