- De Gasunie gaat ervan uit dat Nederland zonder al te grote problemen de winter doorkomt, ook als er geen gas meer vanuit Rusland komt.
- Op basis van eigen onderzoek concludeert Gasunie Transport Services (GTS) dat er in Nederland afdoende maatregelen zijn genomen om de energievoorziening te waarborgen.
- In Duitsland en andere Europese landen maakt men zich zorgen om de mogelijkheid dat Rusland deze winter de gastoevoer geheel afsluit.
- Lees ook: Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? ‘Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook’
Nederland hoeft niet bang te zijn voor een gascrisis, dat concludeert Gasunie Transport Services (GTS) na eigen onderzoek. Ook als Duitsland aanklopt voor extra gas hoeft dat volgens het onderzoek niet te leiden tot tekorten. De zorgen om de situatie in Duitsland zijn toegenomen omdat de toevoer via gaspijplijn Nordstream 1 is stil komen te liggen wegens onderhoud.
Tegenover het Financieele Dagblad zegt GTS-directeur Bart Jan Hoevers niet te verwachten dat in Nederland de industrie komende winter noodgedwongen afgeschakeld moet worden. Volgens Hoevers hoeft er ook niet meer gas in Groningen gewonnen te worden.
Het afsluiten van delen van de industrie is een extreem scenario waar analisten voor Duitsland wel rekening mee houden. Dat zou een enorme impact hebben op de economie en het land deze winter direct in een recessie brengen met een krimp van de economie die kan oplopen tot 10 procent of meer.
GTS is optimistisch over de situatie voor Nederland omdat er maatregelen zijn genomen om de aanvoer van gas te vergroten bijvoorbeeld door de aanleg van extra lng-terminals bij Rotterdam en de Eemshaven.
Het onderzoek gaat wel uit van een aantal gunstige voorwaarden, zoals een gemiddelde temperatuur in de winter. Kolencentrales moeten de hele winter op volle capaciteit draaien en de aangelegde lng-capaciteit moet wel benut worden door import uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
De netwerkbeheerder waarschuwt verder dat het "nodig blijft om met elkaar op aardgas te besparen", zegt directeur Bart Jan Hoevers. "Belangrijk is ook dat de maatregelen voor voldoende gas in gasopslagen en een maximaal lng-aanbod gerealiseerd worden."
Gazprom: 'Geen garantie dat Nordstream 1 blijft werken'
Bij onze Oosterburen spelen er zorgen over de komende winter, Nordstream 1 is tijdelijk dicht vanwege jaarlijks onderhoud en het is maar de vraag of deze na dit onderhoud wel weer open gaat. Er wordt gevreesd dat Moskou na afloop van het onderhoud helemaal stopt met de gasleveringen aan Duitsland.
Voor de reparatie is een turbine nodig die vanuit Canada moet komen. Volgens Gazprom is die turbine noodzakelijk voor de veilige werking van gasleiding. Of die turbine er ook komt is maar de vraag, ondanks de zorgen ging maandag de Europese gasprijs wel omlaag nadat bekend werd dat Canada de turbine ondanks sancties naar Duitsland zal sturen.
Gisteren liet Gazprom echter weer weten dat het niet kan garanderen dat de Nord Stream-gaspijplijn na het grote onderhoud weer werkt. Het Russische staatsgasbedrijf heeft dat woensdag laten weten omdat het nog geen documenten heeft gezien waarmee de gasturbine - die door Siemens in Canada werd onderhouden - ook daadwerkelijk kan worden teruggegeven aan Rusland.
De Nord Stream pijplijn tussen Rusland en Duitsland staat op deze manier al weken in de belangstelling.
Rusland verlaagde de gasdoorvoer tot 40 procent van de normale hoeveelheid. Daarvoor voerde het de ontbrekende turbine als reden aan, maar Duitsland verweet Rusland politieke spelletjes. Volgens Berlijn heeft Gazprom nog een reserveturbine om de gastoevoer te kunnen garanderen. Desondanks zette Duitsland zich in om de turbine uit Canada terug te krijgen. Dat land stemde daar, ondanks druk vanuit Oekraïne, mee in en maakte daarmee een uitzondering op de eigen sancties tegen Rusland.
Europa maakt zich op voor afsluiten Russisch gas
Vanwege de mogelijkheid dat er nog minder gas komt, proberen Europese landen versneld minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Duitsland probeert bijvoorbeeld meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te gaan importeren en praat met het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies om daarbij te helpen. TotalEnergies wil een drijvende terminal gaan leveren waar dat lng wordt opgeslagen en weer naar gasvorm wordt omgezet.
Volgens de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, is het meest waarschijnlijke scenario dat Rusland de gaskraan voor de rest van Europa tegen de winter geheel dichtdraait. Europa moet zich dan ook voorbereiden op een gehele leveringsstop.
Hongarije kondigde een energienoodtoestand af en verbood alle export van fossiele brandstoffen. Ook dat land wil meer gas kopen, zodat het deze winter niet zonder gas komt te zitten.