- De maanden september en oktober leverden extreem zacht weer op, maar voor de energiekosten is vooral belangrijk wat er in november en december gebeurt.
- Volgens het prijsplafond voor energie mag een huishouden in november maximaal 147 kuub gas verbruiken.
- Mocht november een zachte maand worden, dan kan dat relatief veel schelen in het gasverbruik.
- Lees ook: Energiebelasting in 2024 met 90 euro omhoog op jaarbasis voor huishouden met gemiddeld verbruik
De maanden september en oktober leverden extreem zacht weer op. Dat betekende onder meer dat huishoudens minder gas hoefden te gebruiken voor de verwarming van woningen.
De piek van het gasverbruik ligt doorgaans in de periode tussen november en maart. Een koude of juist zachte maand november kan fors uitmaken. Dit blijkt ook uit de richtlijnen die de overheid dit jaar hanteert voor het gemiddelde gasverbruik onder het prijsplafond voor energie.
Zo werden huishoudens geacht in oktober gemiddeld 81 kuub gas te verbruiken, terwijl voor november wordt gerekend met 147 kuub. Verderop in dit artikel kijken we in detail naar deze normen van het prijsplafond voor energie.
Hieronder laten we eerst zien hoe de gemiddelde temperatuur in Nederland zich per maand ontwikkelt in 2023. In de tabel is te zien wat het historische temperatuurgemiddelde per maand is en wat er in 2022 en 2023 gebeurt.
Opvallend is dat zowel in september als oktober 2023 de gemiddelde maandtemperatuur fors hoger was dan wat 'normaal' is voor deze maanden. Het historische maandgemiddelde voor de maand oktober ligt op 10,9 graden Celsius, maar afgelopen maand lag de gemiddelde temperatuur op 13,2 graden Celsius.
Voor november is de verwachting dat het dit jaar gemiddeld 7,6 graden Celsius wordt, tegen een historisch gemiddelde van 7 graden. De huidige prognose is echter nog met grote onzekerheid omgeven: pas tegen het eind van de maand wordt duidelijk waar we op uit gaan komen in november 2023.
Prijsplafond voor energie: gasverbruik fors hoger in november en december
Mocht het in november relatief zacht weer blijven, dan kan dat schelen in de stookkosten voor gas. Het prijsplafond voor energie geeft daar een indicatie voor.
Onder het prijsplafond voor energie betalen huishoudens maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Dit geldt tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze volumegrenzen betaal je sowieso de prijs van je energieleverancier.
Door de daling van energieprijzen in de afgelopen maanden zijn de marktprijzen van energieleveranciers tot onder het niveau van het prijsplafond gedaald. In oktober lag het gemiddelde variabele stroomtarief voor nieuwe klanten op 0,37 euro per kWh. Voor gas was dat gemiddeld 1,34 euro per kuub.
De verbruiksquota onder het prijsplafond worden op een speciale manier bijgehouden. In de tabel hieronder geven we weer wat maandquota zijn die de overheid heeft vastgesteld. Het gaat dan om verdeling over het jaar van de volumegrenzen van respectievelijk 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
Zoals in de tabel te zien is, wordt een gemiddeld huishouden geacht 147 kuub gas te verbruiken in november. Een veel gehanteerde vuistregel is dat elke graad dat de thermostaat lager kan zo'n 7 procent besparing oplevert bij het gasverbruik.
Stel dat je bij een zachte maand november 2 graden lager kunt stoken dan normaal, dan zou dat op een gemiddeld verbruik van 147 kuub een besparing van 14 procent, ofwel bijna 21 kuub, moeten opleveren. Bij een gasprijs van 1,34 euro per kuub scheelt dat toch zo'n 28 euro.
Verbruik gas en stroom in november
Kijk je naar de slotmaanden van 2023, dan wordt je onder de regels van het prijsplafond voor energie in november en december bij elkaar geacht maximaal 354 kuub gas en 662 kWh stroom te verbruiken.
Je kunt desgewenst zelfs op dagbasis bijhouden hoe je eigen verbruik van gas en stroom zich verhoudt tot de normen van het prijsplafond. In november wordt je bijvoorbeeld geacht aan het begin van de maand iets minder dan 4 kuub gas per dag te verbruiken en dat loopt op naar 6 kuub gas per dag eind november.
Wat het stroomverbruik betreft loopt de dagnorm van het prijsplafond op van 9,6 kWh aan het begin van de maand tot ruim 10,8 kWh per dag eind november.