- Door de torenhoge gasprijzen loont het komende winter meer dan ooit om de verwarming lager te zetten.
- Maar het is niet de bedoeling dat je gaat rillen in huis om kosten te besparen.
- Elektrische sokken, slim gebruiken maken van je gordijnen en meerdere laagjes kleding helpen je om comfortabel de winter door te komen.
- Lees ook: Verwarming 1 of 2 graden lager in de herfst en winter: dit kun je van oktober tot en met maart besparen op gas
Door de torenhoge gasprijzen loont het komende winter meer dan ooit om te besparen op gas. De tegemoetkoming van het kabinet via het prijsplafond voor energie dempt de ergste effecten, maar afhankelijk van de grootte van je huis kan je door de verwarming tussen oktober en maart een graad lager te zetten 100 tot 250 euro uitsparen.
Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat je het binnenshuis koud gaat krijgen, als je de thermostaat lager draait. Met wat slimme trucs kan je gas besparen zonder dat je daarvoor hoeft te rillen.
Business Insider heeft 8 tips verzameld om de winter comfortabel door te komen met minder gas.
1. Draag meerdere laagjes kleding
Het dragen van meerdere laagjes stelt je in staat je snel aan te passen aan overgangen van binnen naar buiten en andersom. Kies bijvoorbeeld voor een maillot, een spijkerbroek, een overhemd met lange mouwen, een overhemd en een trui, zo valt te lezen op Wikihow.
Met die combinatie kan je je goed wapenen tegen wat minder warmte binnen als je de verwarming een paar graden lager zet, maar ook makkelijk iets uit doen als je het toch te warm krijgt.
2. Elektrische vesten, bodywarmers of sokken
Er is kleding met technische snufjes op de markt waarmee je binnen lekker warm kan blijven. “Ikzelf heb een elektrisch vest, dat oplaadbaar is”, zegt modelector Troy Nachtigall in NRC. “Het is perfect om je romp op te warmen en hij zit heel lekker.”
Nadeel is wel dat elektrische vesten en bodywarmers minimaal 100 euro kosten en niet duurzaam worden geproduceerd. Ook elektrische sokken kunnen goed helpen je lichaamstemperatuur op peil te houden.
3. Maak slim gebruik van je gordijnen
Door slim gebruik te maken van je gordijnen, kan je overdag gratis warmte binnen halen en die vervolgens 's avonds binnen houden, schrijft EOS Wetenschap.
Doe overdag de gordijnen open en laat het zonlicht binnen. Als het donker wordt, sluit je gelijk de gordijnen, want die vormen dan een extra isolatielaag en houden de warmte in de kamer.
4. Verwarm één centrale kamer en sluit andere kamers af
Het is niet nodig je hele huis te verwarmen. Door één centrale kamer warm te houden waar je met je gezin lange tijd kan verblijven en ongebruikte kamers af te sluiten, bespaar je volgens Wikihow veel gas.
Houd de deuren goed dicht en sluit de te verwarmen kamer zo mogelijk af met dekens. En gebruik ook heaters en andere apparatuur uit de rest van het huis om die ene kamer comfortabel warm te maken.
5. Houd je hoofd, handen en voeten altijd warm
Zorg ervoor dat je hoofd, handen en voeten altijd goed warm blijven. Binnenshuis kunnen warme sloffen daar uiteraard goed bij helpen, maar denk ook aan afgeknipte handschoenen en een al dan niet hip hoofddeksel.
Zorg alleen wel dat je handen en voeten al warm zijn als je ze bedekt, zegt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam daarover tegen NRC. "Als de handen en voeten eenmaal koud zijn, doet isolerende bedekking immers niets meer. Kleding vertraagt de warmteafgifte als er een temperatuurverschil is."
6. Drink regelmatig iets warms
Warme dranken zorgen ervoor dat je van binnen lekker warm wordt en dat gevoel kan je een tijdlang vasthouden. Denk aan een kopje citroenthee of warme chocomel. Bijkomend voordeel is dat je daar ook je handen lekker omheen kan slaan om ze warm te maken.
Alcohol drinken is juist niet goed, want ondanks het branderige gevoel dat je in eerste instantie krijgt, daalt je lichaamstemperatuur daar juist door.
7. Zet je bank of lievelingsstoel niet te dicht bij de radiator
Het is misschien verleidelijk je bank of lievelingsstoel dicht bij de radiator te zetten, maar dan absorbeert die de warmte die je huis zou moeten opwarmen. Door je zetel van de radiator weg te halen, kan de warme lucht vrij circuleren, schrijft EOS Wetenschap.
Ook gordijnen en drogende kleren moet je weg houden van de radiator om optimaal gebruik te maken van je warmtebron.
8. Blijf bewegen
Veel mensen zitten lang stil achter hun beeldscherm en krijgen het dan koud. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt. Zwaai af en toe met je armen, loop een rondje door je woning als pauze en draai rondjes met je voeten als je zit, zo adviseert TNO-onderzoeker Boris Kingma in NRC.