Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer, waar de commissie-De Wit onderzoek doet naar de kredietcrisis. Aerdt Houben van De Nederlandsche Bank zei dat de toezichthouder het probleem van ,,stigmatisering” heeft onderschat. Geen enkele bank wilde als eerste aankloppen voor noodhulp uit vrees dat dit voor de spaarders een sein zou zijn om hun geld terug te halen.
Het was de autoleasemaatschappij LeasePlan, die een bankvergunning heeft, die als eerste gebruikmaakte van de regeling. Maar dat was helemaal niet de bedoeling, bleek uit het verhoor van Erik Wilders van het ministerie van Financiën. Het ministerie stuurde erop aan dat ING als grote bank als eerste gebruik zou maken van de garantieregeling en dat bovendien de vier andere instellingen die een beroep wilden doen op de regeling, dat gezamenlijk naar buiten zouden brengen.
Garanties
Op 23 oktober 2008 riep de Staat de garantieregeling in het leven. De regeling had een plafond van 200 miljard euro, maar uiteindelijk is voor 50 miljard aan garanties verleend. Naast ING en LeasePlan hebben Fortis Bank Nederland, SNS Bank, NIBC en Achmea Hypotheekbank er gebruik van gemaakt.
De Nederlandse banken stonden niet bepaald te popelen om elkaar te hulp te schieten. Dit tot frustratie van de overheid. Bereidheid van Nederlandse geldschieters om de banken leningen te verstrekken, is van belang om de buitenlandse investeerders over de streep te trekken en dat leidt tot betere voorwaarden aan de lening.
LeasePlan
Dat bleek uit de ervaringen die LeasePlan en NIBC als eerste opdeden met de regeling. Voor het ministerie van Financiën was dat reden om op 16 januari 2009 een bijeenkomst te beleggen met de banken. ,,Toen waren de problemen voorbij'', aldus Wilders.
Achteraf hebben banken gezegd dat ze ook zonder garantieregeling overeind zouden zijn gebleven. Maar volgens Houben en Wilders heeft de regeling toch goed gewerkt. Uit cijfers blijkt dat de kredietverlening in ons land weer goed op gang is gekomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl