Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM stapt op. De Fransman verbond zijn lot aan een stemming van het personeel van Air France over een loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij. Een meerderheid wees het eindbod af.
Bij Air France hebben al enige tijd stakingen plaats. De kosten voor moederbedrijf Air France-KLM zijn al opgelopen tot meer dan 300 miljoen euro. Het concern kwam eerder op de dag met kwartaalresultaten. Die vielen flink lager uit als gevolg van de stakingen, hoewel het grootste deel van de stakingsposten buiten het kwartaal vielen en dus later nog de kop opsteken.
Janaillac legt zijn functie woensdag neer. De dagelijkse leiding van de luchtvaartcombinatie komt in handen van Franck Terner, die aan het hoofd stond van Air France.
De stakingen zorgen al weken voor vluchtuitval bij Air France. De medewerkers vinden dat ze al tijden te weinig geld krijgen en willen daarom een significante loonsverhoging van 5 procent in één keer. De bonden verwierpen eerder al de plannen van het bestuur van Air France voor een loonsverhoging in stappen.
De luchtvaartmaatschappij trachtte de bonden te omzeilen door het loonvoorstel zelf aan de medewerkers voor te leggen. In een elektronische stemming verwees 55,44 procent van hen de plannen naar de prullenbak. Dik 80 procent van stemgerechtigde medewerkers bracht een stem uit. Air France-KLM laat weten dat het voorstel nu ook echt van tafel is.
Grote impasse bij Air France
In Nederland bereikten de bonden wél al en zonder stakingen een akkoord over een loonsverhoging bij KLM. In Frankrijk lijkt dat nu verder weg dan ooit. ,,De Franse bonden zullen zich nu sterker voelen en zullen niet meer zo snel akkoord gaan met voorstellen van de directie'', zo vatte FNV-bestuurder Leen van der List het Franse 'non' voor het loonvoorstel samen.
De stakingen eisen hun tol voor het moederbedrijf. Air France-KLM presenteerde vrijdag kwartaalcijfers die door kenners werden gezien als een winstalarm. Het concern draait onder meer door de stakingen verlies. En het grootste deel van de stakingskosten vielen nog buiten het kwartaal en steken dus later nog de kop op.
De dagelijkse leiding van Air France-KLM komt nu in handen van Air France-baas Franck Termer. De Franse overheid deed in een verklaring een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen om uit deze situatie te komen. Elbers van KLM riep ook op tot steun en solidariteit.
Vakbond FNV betwijfelt of het opstappen van Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac goed is voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. ,,Dit brengt niet de rust en niet de oplossingen die nodig zijn'', zegt vakbondsbestuurder Leen van der List van FNV.
Hij heeft de indruk dat de kloof tussen de vakbonden en de directie bij Air France nu alleen maar groter is geworden. ,,De Franse bonden zullen zich nu sterker voelen en zullen niet meer zo snel akkoord gaan met voorstellen van de directie.''