De vraag ligt voor de handen na de miljardenovername van chipbedrijf NXP door het Amerikaanse Qualcomm: verdwijnen er bij NXP in Nederland banen?
De chipmaker heeft meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen. In Nederland heeft NXP 2400 werknemers, waarvan 1700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.
Qualcomm verwacht dat de overname van NXP al direct na afronding aanzienlijk gaat bijdragen aan de winst. Daarnaast biedt de deal volgens het bedrijf kostenvoordelen die in twee jaar tijd oplopen tot 500 miljoen dollar per jaar. Hoe die besparingen precies worden behaald, is nog onduidelijk.
Topman Guido Dierick van NXP Nederland verwacht evenwel weinig gevolgen voor de werkgelegenheid. “De bedrijven vullen elkaar goed aan, er is weinig overlap”, zegt hij tegen persbureau ANP.
Zo is NXP sterk vertegenwoordigd in de autobranche, terwijl Qualcomm een leidende marktpositie heeft op het gebied van mobiele communicatie. Met de ontwikkeling van steeds slimmere auto’s wordt het steeds relevanter om beide disciplines te beheersen.
Alleen op het hoofdkantoor van NXP komen mogelijk arbeidsplaatsen te vervallen. "Maar dat zullen er niet al te veel zijn'', denkt Dierick. Qualcomm heeft als pure ontwikkelaar zelf geen productiecapaciteit, maar heeft volgens de topman geen plannen om de NXP-fabriek in Nijmegen te sluiten of verkopen. Voor de onderzoeksafdeling in Eindhoven biedt de deal mogelijk zelfs nieuwe groeimogelijkheden.
CNV heeft nog veel vragen
Vakbond CNV Vakmensen is evenwel bezorgd. "Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen", aldus bestuurder Arthur Bot. Hij doelt daarmee op de overname van branchegenoot Freescale, waardoor NXP vorig uitgegroeide tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie.
Bot vraagt zich af welke gevolgen de deal met Qualcomm op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.
CNV Vakmensen wil dat NXP de reorganisaties van de afgelopen tijd "op een normale manier" gaat afronden. Bij het voormalige Philips-onderdeel verdwenen sinds de verzelfstandiging volgens CNV al veel banen. "De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?", zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.