De ogen van financiële markten zijn donderdagmiddag gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Naar verwachting zet de centrale bank de eerste stap om het goedkoopgeldbeleid terug te draaien.

De afgelopen jaren heeft de ECB rentes kunstmatig laag gehouden om de economie te steunen en de inflatie aan te jagen. Als er een eind komt aan dat beleid gaan rentes op de kapitaalmarkt naar verwachting stijgen, en dat heeft ook gevolgen voor bedrijfskredieten, spaarrentes en hypotheektarieven.

Donderdagmiddag om half drie licht ECB-president Mario Draghi de besluiten van de ECB toe. In eerste instantie ligt de focus op de afbouw van het opkoopprogramma voor obligatieleningen.

Doordat de centrale bank met verse euro’s obligatieleningen van overheden en bedrijven koopt, komt er meer geld beschikbaar en dat drukt rentetarieven. Als de ECB donderdag aankondigt minder obligaties te gaan opkopen is dat een eerste stap waardoor de geldkraan minder hard gaat stromen.

  1. Financiële markten rekenen erop dat de ECB aankondigt dat het opkoopprogramma voor obligaties wordt gehalveerd: van 60 miljard euro per maand tot 30 miljard euro per maand.
  2. De beperking van het opkoopprogramma geldt naar verwachting vanaf januari 2018 en geldt waarschijnlijk voor negen maanden.
  3. Experts willen graag weten of de ECB een datum noemt waarop het opkoopprogramma voor obligaties helemaal wordt beëindigd.
  4. De ECB zal waarschijnlijk geen verhoging van de rente doorvoeren die banken aan de centrale bank betalen, totdat het opkoopprogramma van obligaties is gestopt.
  5. Beleggers zullen opletten in hoeverre de daadwerkelijke ECB-besluiten afwijken van wat financiële experts verwachten. Een sneller dan verwachte afbouw van het opkoopprogramma betekent dat marktrentes sneller kunnen gaan stijgen.
  6. Voor particulieren en bedrijven heeft de ommezwaai van het ECB-beleid ook gevolgen. Als marktrentes stijgen, kan sparen aantrekkelijker worden en lenen voor een hypotheek of bedrijfskrediet duurder.

Tot slot: het ECB-beleid kan ook de koers van de euro beïnvloeden. Die noteerde donderdagochtend op 1,18 dollar per euro. Volg de koers van de euro op finanzen.nl.

LEES OOK 4 dingen waar je als huiseigenaar op moet letten als de hypotheekrente stijgt

(klik op grafiek voor uitvergroting)

euro en dollar