- Nog heel even en we worden allemaal vervangen door artificial intelligence (AI).
- Er gaat geen dag meer voorbij zonder dat we doemscenario’s voorgeschoteld krijgen, en dat allemaal doordat er bakken met geld in AI gepompt worden.
- Ondanks het feit dat we door de snelheid van implementatie geen Terminator-toekomst tegemoet gaan, zijn er wel andere risico’s die voor lief genomen lijken te worden.
- Lees ook: Is het veilig om een baby te koken?
Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.
OPINIE – Ja, we gaan het weer over AI hebben, en ja, dat komt allemaal door de obsessie met ChatGPT. De hype die de AI-chatbot heeft veroorzaakt is zo groot dat je er met geen mogelijkheid meer omheen kunt. Je nichtje van drie weet ondertussen prima uit te leggen dat het menselijk overkomende stuk software haar het levensverhaal van Peppa Pig heeft verteld.
De absurd snelle acceptatie van de de chatbot van OpenAI, en andere vormen van generatieve kunstmatige intelligentie, zorgt ervoor dat we volgens sommige experts bang moeten zijn voor onze banen. Het maakt daarbij bijna niet meer uit wat je doet, want ChatGPT kan het beter. Sterker nog, wanneer je nu als bedrijf aankondigt dat je mensen de laan uit stuurt en ChatGPT hun taken laat overnemen, dan verdubbelt je marktwaarde binnen een paar uur.
Door deze gigantische hype lijkt het wel alsof we met 300 kilometer per uur in een sportwagen willen rijden, maar daarbij geen gordel omdoen. Dat zit niet zo lekker. Toch worden de gevaren van voortbewegen op hoge snelheid blijkbaar voor het gemak even opzijgeschoven.
We hebben het in dit geval niet zo zeer over de technologie achter de generatieve AI. Die is immers in de basis zo dom als het maar kan. ChatGPT kan eigenlijk alleen maar gokken welke woorden er op elkaar volgen, en doet dit op basis van de gigantische bak teksten die hij gevoed krijgt. Hetzelfde geldt voor de beeldgeneratoren: ze gokken op basis van de voorbeelden die ze voorgeschoteld krijgen.
Het gevaar in de razendsnelle vooruitgang zit hem vooral in interpretatie van mensen. Het feit dat wij deze relatief domme technologie te snel zien als magisch, of erger nog, menselijk. Daar gaat het fout. Door de immense ‘wow-factor die met deze hype gepaard gaat, krijgen we amper de kans om te beseffen dat we het hier hebben over technologie die al jaren gebruikt wordt.
We worden overdonderd met prachtige voorbeelden van chatbots die ons de liefde verklaren, of ruzie met ons zoeken en vinden het geweldig. Terwijl het simpelweg een functie is van een reactie op onze eigen invoer. De bot heeft geen gevoel, maar zo zien we dat wel. En dat maakt dat we er te makkelijk teveel op kunnen gaan vertrouwen.
Op dit moment worden ongewilde uitlatingen en slecht gegenereerde afbeeldingen als grappig ervaren. In de ogen van de gebruikers krijgt de AI hierdoor een persoonlijkheid, die het in de werkelijkheid helemaal niet heeft. Het doet iets ongewenst. Dat zou het niet moeten doen.
Microsoft en OpenAI zien deze ‘grappige’ en ‘persoonlijke’ reacties dan ook als iets wat ze mogelijk in de problemen kan brengen. Het is niet voor niets dat de bedrijven de interactie met de combinatie Bing en ChatGPT aanzienlijk beperkten voor eindgebruikers.
Dit soort gevaren van de AI-software hebben we al eerder gezien. Zowel Microsoft als Google hebben eerder al AI-chatbots geïntroduceerd en teruggetrokken omdat ze, laten we zeggen, ietwat onvriendelijk over konden komen. Dat had direct impact op de beurswaarde van deze bedrijven.
En dan is er nog een gevaar van de baanbrekende snelheid: de ontwikkeling van de AI gaat zo snel, dat zelfs de makers af en toe niet meer weten hoe het systeem werkt. In dat geval wordt het zelfs voor de makers een vorm van magie. Vergelijkbaar aan de voor je nichtje van drie magische manier waarop auto’s zich voortbewegen, omdat ze niet weet hoe een verbrandingsmotor of elektromotor werkt.
Maar ondanks de losgelaten AI, de reactie van mensen hierop en de problemen die hieruit voortvloeien, hoeven we ons nog geen zorgen te maken over een Terminator-toekomst. Ten eerste omdat we nog steeds geen tijdreizende, moordende robots uit de toekomst hebben gezien (dat zou een hard bewijs zijn dat AI over een paar jaar compleet doorslaat), maar vooral omdat de AI die waar me nu mee geconfronteerd worden, erg beperkt zijn en alleen goed zijn in hetgeen ze nu doen.
ChatGPT kan als geen ander gigantische hoeveelheden data verwerken en op basis daarvan woorden in een voor ons mensen logische volgorde neerzetten. Het kan de betekenis van zowel hetgeen jij invoert als hetgeen het zelf uitvoert niet interpreteren en weet hij niet of hij feitelijk juiste of onjuiste antwoorden voor je oprakelt. Zolang we dat onthouden, of de kans krijgen om aan dat concept te wennen, kunnen we de technologie juist interpreteren en ook juist gebruiken.
Meepraten over het laatste technieuws? Word lid van onze Discord!