De G20-top in Hamburg is afgesloten met een gezamenlijke slotverklaring inclusief vrijhandel en klimaat. President Donald Trump schaarde zich echter als enige van de G20-leiders niet achter de conclusie dat het klimaatverdrag van Parijs “onomkeerbaar” is. Op 1 juni trokken de VS zich terug uit het akkoord van eind 2015.
Over vrijhandel onderschrijven alle twintig dat zij “protectionisme inclusief alle oneerlijke handelspraktijken zullen bestrijden”. Om Trump over de streep te trekken bij dit deel van de verklaring, staat erbij dat zij “de rol erkennen van rechtmatige instrumenten om de handel te beschermen.” Met die concessie kan Trump thuiskomen.
“Het is duidelijk dat we geen consensus konden bereiken”, zei bondskanselier en G20-voorzitter Angela Merkel na afloop. Premier Mark Rutte zei dat niet viel te verwachten dat Trump “ons hier huilend in de armen zou vallen en zou terugkeren naar het klimaatverdrag.” De Franse president Emmanuel Macron noemde de bijeenkomst “een top van moeilijke discussies”. “Dat wisten we vooraf. Maar we hebben een terugslag voorkomen.”
Nederland zette ‘accenten’
In de G20-verklaring belooft Trump te zullen samenwerken met andere landen om ze op een schonere en efficiëntere manier aan fossiele brandstoffen te helpen en te helpen hernieuwbare energie in te zetten. “Het is niet zo dat de Amerikanen helemaal niets doen”, aldus Rutte.
Ook heeft de premier vertrouwen dat de tekst over vrijhandel niet het licht op groen zet voor Trump om meteen de Amerikaanse markt dicht te gooien. “Het is wel wat waard als de Amerikaanse regering zich achter onze conclusies schaart. Maar er zijn geen garanties. Amerika vaart een onvoorspelbare koers.”
De sfeer was "constructief, zakelijk en alles was op tijd." Premier Mark Rutte kijkt tevreden terug op zijn eerste G20-top, vrijdag en zaterdag in de immense Beurs- en Congreshallen in het Duitse Hamburg. Nederland is geen lid van de groep leidende economieën in de wereld maar was door bondskanselier Angela Merkel als gastland uitgenodigd.
Volgens Rutte heeft Nederland "accenten kunnen zetten”. Hij heeft op verzoek van Merkel een inleiding gehouden over antibioticaresistentie in de landbouw. "Daarin lopen we voorop. We hebben de resistentie tegen antibiotica in de veeteelt met 60 procent teruggedrongen en we hebben er geen economische schade door opgelopen. Ik heb iedereen opgeroepen dat ook te doen.” Ook deed hij een duit in het zakje over digitalisering en de arbeidsmarkt.
In de marge van de top had de premier verschillende onderonsjes. Dat was onder meer met de Indonesische president Joko Widodo, premier Malcolm Turnbull van Australië, de Russische president Vladimir Poetin en een andere gast, de premier van Indonesië Lee Hsien Loong.