De landen van de G20 houden de mogelijke economische gevolgen van de crisis in Oekraïne scherp in de gaten. Dat stelden de ministers van Financiën van de 20 belangrijkste economieën vrijdag, na afloop van een ontmoeting in het kader van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De ministers gingen niet in op de concrete gevolgen van de onrust in Oekraïne en de oplopende spanningen tussen Rusland en het westen. De G20, waar ook Rusland bij hoort, wees er wel op dat de situatie schadelijk kan zijn voor de internationale economie en de stabiliteit in de financiële sector. De Australische minister Joe Hockey, die de vergadering voorzat, zei na afloop dat de kwestie niet tot spanningen heeft geleid binnen de G20.

Het IMF en de Wereldbank zijn de aangewezen partijen om Oekraïne bij te staan, stelden de ministers in hun verklaring. Het IMF bereikte onlangs al een voorlopig akkoord met Oekraïne over noodleningen en gaf eerder op de dag aan nog met andere landen te praten over hun mogelijke bijdrage.

Kliekjes

De G20 houdt vast aan de belofte de wereldeconomie in de komende 5 jaar met 2 procent extra te laten groeien. Om daarin te slagen moet echter nog veel gebeuren, stelde Hockey. De plannen die landen tot nu toe hebben aangedragen zijn vaak niet meer dan ,,opgewarmde kliekjes”, concludeerde hij.

,,Het is duidelijk nog onvoldoende'', zei Hockey over de groeistrategieën van de betrokken landen. ,,We moeten allemaal veel werk verrichten en hervormingen doorvoeren die niet populair zullen zijn. Maar we zijn het er allemaal over ons dat er meer groei nodig is om meer banen te creëren.''

De G20 gaf ook een sneer richting de Verenigde Staten, die nog altijd niet hebben ingestemd met de al in 2010 afgesproken hervormingen van het IMF. Die moeten de financiële slagkracht van het fonds vergroten en opkomende landen een grotere stem geven. De G20 stelde ,,diep teleurgesteld'' te zijn over de vertraging, die is ontstaan door tegenstand van de Republikeinen. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew is een voorstander van de hervormingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl