Het is de grote vraag die thuis en op kantoor speelt: hoe gaan we om met hybride werken? In de Talkshow De Staat van Leiderschap van de Baak en VNO-NCW bespreken Nederlandse CEO’s hun ervaringen en kijken ze vooruit naar de toekomst.
Sinds de pandemie vorig jaar uitbrak, werken werknemers massaal thuis achter hun beeldscherm. “En dat leek in het begin best goed te gaan,” zegt VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen aan het begin van de talkshow. Vervolgens waarschuwt ze ook voor een valkuil: als we zo doorgaan dan loop je het risico dat de ziel uit je bedrijf verdwijnt.
Onboarden
Toch lijkt hybride werken een blijvertje. Uit onderzoek van I&O research blijkt dat thuiswerkend Nederland de helft van de tijd thuis wil werken. Voor vier op de tien werkende Nederlanders (39 procent) is het goed mogelijk om thuis te werken. Voor 42 procent van de werkenden is dat overigens niet mogelijk.
Jeroen van Glabbeek, CEO van het internationale softwarebedrijf CM.com, heeft er dubbele gevoelens over. Maar liefst de helft van de huidige werknemers is tijdens de coronaperiode bij CM.com in dienst getreden. Dat onboarden moet volgens Van Glabbeek meer zijn dan het overhandigen van een username en een laptop. “Juist bij de dertigers die bij ons werken, speelt dat ze willen leren, samen zijn, geïnspireerd worden.”
Autonomie
Hans Böhm van Heineken Nederland betrok in januari 2020 een gloednieuw kantoor. Nog geen drie maanden later kon hij de deur achter zich dicht trekken. Böhm bestrijdt het idee dat je elkaar alleen op kantoor kunt vinden. “Ik heb mijn beoordelings- en voortgangsgesprekken allemaal wandelend in het bos gedaan.”
Lees ook: Weten hoe je zelf een betere leider wordt? Lees hier hoe je het in kaart brengt
Maar hoe geef je leiding aan mensen die je moet controleren en beoordelen terwijl die massaal op afstand zitten? Böhm erkent dat dit in het begin wennen was. Hij nam vlogs op na een rondje hardlopen. “Communicatie werd nog belangrijker”.
Hij besloot, na eerst de teugels aangehaald te hebben, de autonomie weer aan zijn werknemers terug geven. Zij weten hoe het moet. Zij zijn de specialisten. Aan het management de taak om heldere kaders te geven. Dat schenken van vertrouwen is goed uitgepakt. “Bij ons is de engagement ondanks dat de helft van onze business -de horeca- eruit lag, hoger dan ooit.”
Afzondering
Dat bieden van vertrouwen als het gaat om thuiswerken in combinatie met werken op kantoor is ook iets wat Joanny Lijbers, Head of HR & Digital Transformation van Unilever Benelux onderschrijft.
De implementatie van een succesvol thuiswerkbeleid vraagt volgens Lijbers niet alleen om het maken van goede afspraken, maar ook om een ander type kantoor. “Bij Unilever is het nieuwe kantoor ingericht van rood naar blauw waarbij rood heel sociaal is en blauwe werkplekken ruimte bieden voor afzondering.”
Ook HR-directeur Britt Breure van AFAS Software en directeur Tanja Loeff-Hageman van installatiebedrijf Tibo-Veen, onderschrijven dat fysiek samenkomen belangrijk blijft als je de ziel van je bedrijf wilt behouden. Volgens Loeff-Hageman is de gouden tip “dat je vooral moet luisteren naar elkaar.” Breure zoekt het ook in verbinding en communicatie: “Om de afstand kleiner te maken moet je meer verhalen aan elkaar gaan vertellen.”
Maatschappelijke thema’s
Janka Stoker, Hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur expertisecentrum In The Lead, pleit ervoor dat afspraken over hybride werken niet alleen tussen de werkgever en werknemer plaats moeten vinden, maar dat daar ook beleid voor moet worden ontwikkeld. Het onderwerp bevat volgens haar te veel maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit en het terugdringen van Co2-uitstoot.
Hoewel de toekomst van hybride werken zich nog moet uitkristalliseren is één ding duidelijk: deze tijd vraagt om stevig leiderschap.
Wil je advies over leiderschap of hybride werken? De Baak helpt je.
In een persoonlijk adviesgesprek formuleren we je leervraag zo scherp mogelijk, zodat je weet welke leiderschapstraining van De Baak het best bij jou past. Ook kunnen we meer vertellen over incompany trajecten of het vinden van een passende coach. Lees hier meer!
Kijk hier De Talkshow De Staat van Leiderschap terug.