Nederland heeft er nieuw crowdfinancieringsplatform bij. Vanaf vandaag kunnen geldschieters een bedrag vanaf honderd euro lenen aan bedrijven via Fundyd, opgericht door Vicky Puls en Peter Rozema. Z24 sprak Puls over het nieuwe initiatief, nadrukkelijk bedoeld om het gevestigde mkb een alternatieve financieringsmogelijkheid te bieden.

Waarom hebben jullie Fundyd opgericht?

“Het idee voor Fundyd ontstond begin 2012. Terwijl in onze directe omgeving ondernemers tegen problemen aanliepen, zoals stijgende tarieven bij de banken, zagen wij verschillende crowdfunding-initiatieven opkomen. Mede omdat ik ook ervaring heb met social media, besloten we de stap te zetten om Fundyd op te richten.”

Waarin onderscheidt Fundyd zich van andere crowdfunding-platforms?

“We hebben een andere opzet. We bemiddelen bijvoorbeeld niet voor aandelenuitgiftes maar richten ons puur op verstrekken van leningen. Daarnaast krijgen investeerders veel informatie over het bedrijf waarin ze investeren. Zo krijgen ze inzicht in de kredietwaardigheid. Enerzijds doordat de ondernemer een model invult dat inzicht biedt in de financiële prognoses van het bedrijf. Anderzijds doordat we de rating die kredietbeoordelaar Graydon aan de onderneming toekent tonen. Door de uniforme manier waarop ondernemers leningen aanvragen, kunnen investeerders de bedrijven goed vergelijken.”

Waarom richten jullie je nadrukkelijk op het gevestigde mkb?

"Ook startups zijn welkom, maar investeren in het mkb is doorgaans minder risicovol. Natuurlijk investeren investeerders graag in het nieuwe Google of Facebook. Maar bij zulke bedrijven hebben investeerders minder zekerheid. Door de openheid, kunnen leningen ook goedkoper worden afgesloten. Ondernemers die investeren in een bedrijf zonder historie, en dus zonder zekerheid, kunnen bijvoorbeeld afspreken dat er bovenop het rendement een percentage van de omzet wordt uitgekeerd, als bonus. Maar dat is niet verplicht."

Zijn mkb'ers bereid om inzage te geven in hun financiële positie? 

" We geloven dat mkb'ers ook in toenemende mate bereid zijn inzicht te bieden in hun financiële gegevens, net als beursgenoteerde bedrijven. Ondernemers kunnen kiezen uit verschillende leningen, bijvoorbeeld een objectlening of een werkkapitaallening."

Is het - met oog op de economie die langzaam opkrabbelt - niet erg laat voor dit initiatief?

"Nee. Ook als de economie weer aantrekt, kan het voor bedrijven aantrekkelijk zijn om buiten de bank om te werken. We denken goedkoper te zijn. En dat is in ieder economisch klimaat fijn."

Zijn er al ondernemers en investeerders die gebruikmaken van Fundyd?

"Ja, we zijn inmiddels in gesprek met verschillende partijen. Maar ik noem geen namen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl