Bodemonderzoeker Fugro schrapt de komende maanden wegens de verder verslechterde marktomstandigheden vijfhonderd banen extra. Ook voorziet het bedrijf afschrijvingen tussen de 250 en 300 miljoen, met name op zijn divisie die diepzeediensten levert aan de olie- en gasindustrie.

Dat meldde Fugro vrijdag in een tussentijds handelsbericht. Bij het bedrijf verdwenen dit jaar al ruim duizend arbeidsplaatsen, honderd meer dan was aangekondigd. Het kostenbesparingsprogramma ligt dan ook voor op schema, zei bestuursvoorzitter Paul van Riel.

Fugro gaat ervan uit dat de olieprijs voorlopig onder druk zal blijven staan. Behalve het aanhoudende overaanbod aan olie vanuit de OPEC-landen is ook de afzwakkende economische groei in China een punt van zorg. Oliemaatschappijen investeren daarom minder, daardoor is er ook minder werk voor dienstverleners als Fugro.

Lastige kwartalen

Afgezien van eenmalige posten heeft het bedrijf naar eigen zeggen wel de winstgevendheid weten te verbeteren. Dat terwijl de omzet op vergelijkbare basis met meer dan een vijfde afnam tot 611 miljoen euro. Ook de omvang van het orderboek voor de komende twaalf maanden zakte met een vijfde, tot 1,34 miljard euro.

Hoewel Fugro goede mogelijkheden ziet in markten als infrastructuur en windenergie, voorziet het nog een aantal lastige kwartalen. Kostenbesparingen kunnen de terugval van de omzet maar ten dele compenseren. In het doorgaans toch al relatief zwakke vierde kwartaal wordt dan ook een operationeel verlies verwacht.

Kredietafspraken

Fugro heeft met banken op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een herfinanciering ter waarde van 500 miljoen euro. De nieuwe kredietafspraken met een looptijd van vijf jaar worden naar verwachting voor het einde van het jaar definitief gemaakt, en geven het bedrijf meer financiële bewegingsruimte.

Ook de voorgenomen verkoop van twee schepen, die samen 100 miljoen euro opbrengen, leidt tot een versterking van de balans. Fugro huurt de vaartuigen terug van de nieuwe eigenaar, zodat het niet met ondercapaciteit komt te zitten zodra de markt aantrekt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl