- Klanten van cryptobeurs FTX zijn waarschijnlijk zeer 1 miljard dollar kwijt door het omvallen van het handelsplatform.
- Oprichter Sam Bankman-Fried zou 10 miljard dollar van klanten hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda.
- Sam Bankman-Fried, topman van de omgevallen cryptobeurs FTX, is zaterdag gehoord door de politie en regelgevers op de Bahama’s
- Lees ook: De opkomst en spectaculaire instorting van het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried: in 4 jaar tijd miljardair, in 3 dagen vrijwel zijn gehele fortuin kwijt
Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen Amerikaanse handelsplatform FTX is spoorloos verdwenen, hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.
Oprichter Sam Bankman-Fried zou in het geheim 10 miljard dollar van klanten hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen, zeggen de bronnen die betrokken zijn bij het cryptodebacle.
Vrijdag werd bekend dat cryptobeurs FTX in de Verenigde Staten uitstel van betaling aanvraagt. FTX en tientallen gelieerde bedrijven hebben gekozen voor een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure. Die procedure stelt bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen in staat om toch nog actief te blijven terwijl ze werken aan een doorstart.
De faillissementsprocedure geldt voor onder andere cryptobeleggingsfirma Alameda, die eerder deze week alle activiteiten staakte.
Het crypto-imperium van Bankman-Fried kwam eerder deze week aan het wankelen door de waardedaling van de eigen munt die FTX uitgeeft, de FTT. Zijn cryptobeurs kampte door die val met liquiditeitsproblemen. Daarop kondigde de concurrerende cryptobeurs Binance aan FTX te willen overnemen, maar zag daar na boekenonderzoek vanaf.
Cryptobeurs FTX meldt hack: naar schatting meer dan $600 miljoen weggesluisd
FTX maakte zaterdag bekend dat er vrijdag hackers actief zijn geweest. Naar schatting is er hierdoor een bedrag van ruim 600 miljoen dollar bij de cryptobeurs verdwenen, zo meldt onder meer de site Coindesk.
Om verdere schade van diefstal door hackers te beperken plaatst FTX uit voorzorg online opgeslagen crypto-activa over op hardeschijfruimte die niet met het internet is verbonden. Dit zijn zogenoemde 'cold wallets' waar hackers in principe niet bij kunnen.
Voor de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is het ineenstorten van het crypto-imperium een bevestiging dat de markt voor digitale munten "zeer zorgvuldige regulering" vereist. "Het toont de zwakheden van deze hele sector", zei Yellen zaterdag in een interview met Bloomberg News.
Ze vergeleek het cryptodrama met ontwikkelde financiële markten, waar beleggers beter beschermd zijn door regelgeving. "Op andere gereguleerde beurzen zou je de activa van klanten gescheiden houden", zei Yellen. "Het idee dat je de deposito's van klanten van een beurs zou kunnen gebruiken en ze uitlenen aan een afzonderlijke onderneming die je beheert om met hefboomwerking, risicovolle investeringen te doen, zou niet zijn toegestaan", aldus Yellen.
Bankman-Fried verhoord op Bahama's
Sam Bankman-Fried, topman van de omgevallen cryptobeurs FTX, is zaterdag verhoord door de politie en regelgevers op de Bahama's, waar het hoofdkantoor van FTX huist, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
Dat hij door de Bahamaanse autoriteiten is gehoord betekent niet noodzakelijk dat er een strafonderzoek komt tegen de 30-jarige oprichter van FTX. Maar Bankman-Fried riskeert mogelijk ook in de VS vervolging nadat hij in het geheim 10 miljard dollar van klanten, onder wie Nederlanders, zou hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda.