Fastfoodketen Burger King brengt een nieuw frietje op de markt in de Verenigde Staten. Met caloriearme frieten zet Burger King de aanval op McDonald’s in.

Het nieuwe frietje van Burger King heet ‘Satisfry’ en heeft 270 calorieën in plaats van 340, zoals de klassieke Burger King-frieten. Dit komt volgens Burger King mede doordat er voor de nieuwe frieten een nieuw beslag wordt gebruikt dat minder olie absorbeert.

Ook hebben de gezondere frietjes een andere ‘look’. Ze zijn namelijk geribbeld zodat personeel en klanten ze makkelijk kunnen onderscheiden. In prijs zijn iets duurder dan de reguliere frietjes, behalve in ‘kids meals’.

Frietenoorlog

Burger King probeert zich met ‘gezonde friet’ de onderscheiden en benadrukt dat de nieuwe frietjes 30 procent minder calorieën en 40 procent minder vet bevatten, vergeleken met die van McDonald’s.

Hoewel fastfoodketens zich onder meer met salades al langer profileren met een breder, gezonder assortiment, wordt de harde concurrentieslag nog altijd gevoerd bij kernproducten als frietjes.

"Na frisdrank wordt friet namelijk het meest verkocht bij een fastfood restaurant", zegt Harry Balzer van onderzoeksbureau NPD Group tegenover zakenkrant The Wall Street Journal. "De gezondere producten van Burger King, zoals salades, wraps en smoothies verkopen wel, maar doen het nog altijd veel minder dan friet."

Vet in friet

De frietenoorlog is al decennia oud. Eind jaren negentig probeerde Burger King z'n recept voor friet te verbeteren in de hoop meer klanten af te pakken van McDonald's. maar die poging flopte.

In 2011 maakte Burger King de klassieke frietjes dikker en minder zout. Dit was vooral een reactie op de Amerikaanse concurrent Wendy's, die in 2010 'natuurlijk gesneden' frieten introduceerde, voorzien van zeezout en met behoud van de aardappelschil.

McDonald's heeft zijn frietjesrecept altijd ongemoeid gelaten. In 2002 maakte het bedrijf wel bekend minder transvetten te gebruiken, wat in 2008 leidde tot transvetvrije frieten.

'Calorieën tellen bij frituur moeilijk'

Het meten van calorieën is overigens geen sinecure bij frietjes, stellen gezondheidsexperts tegenover de WSJ. Zo kan het aantal calorieën al oplopen door een paar graden temperatuurverschil bij het bakken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl